IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
10:59 | 29 юли 2014
Обновен: 22:53 | 21 август 2024

Фотографират сърца за съпричастност срещу трафика на хора

Фотографират сърца за съпричастност срещу трафика на хора

По материала работи: Златина Добрева
Фотографират сърца за съпричастност срещу трафика на хора

Общинска кампания за превенция на трафика на хора дава възможност на всеки да се снима за спомен във Варна, показвайки знака за съпричастност към жертвите на трафика – сключени ръце във формата на сърце.
Кампанията ще се проведе на 30 юли 2014 г. от 18 ч. на площад "Севастопол". Доброволци на Градския превантивен клуб към дирекция „Превенции” на община Варна ще предоставят информация по проблема за трафика на хора, ще разясняват методи за предпазване от въвличане в него и ще апелират към съпричастност и подкрепа за жертвите. Ще бъдат раздавани информационни материали, балони и стикери.
30 юли е обявен за Международен ден за борба с трафика на хора за пръв път през тази година, на 46-ата среща на Общото събрание на Комитета по социални, хуманитарни и културни въпроси към ООН. В подкрепа на тази инициатива, дирекция „Превенции” и Местната комисия за борба с трафика на хора, община Варна организират информационната кампания.
Трафикът на хора, наричан още „съвременна форма на робството”, е грубо нарушение на правата на човека. Престъплението засяга жени, мъже, момичета и момчета от всички националности, като от понесените тежки вреди жертвите страдат през целия си живот.
По данни на ООН, близо 20% от жертвите на трафик на хора в Европа и Централна Азия са деца. От всички случаи на трафик 80% засягат сексуална експлоатация. Международната организация на труда изчислява жертвите на трафик на хора с цел трудова експлоатация на 2.4 милиона души в целия свят.
За повишаване чувствителността и съпричастността към жертвите на трафика на хора, ООН провежда в световен мащаб инициативата Blue Heart Campaign (Кампания „Синьо сърце”).

Коментари

Новини Варна