Варна 19°
fallback
Общество
09:15 | 7 юли 2014
Обновен: 23:12 | 5 октомври 2024

Вадят жителите на засегнати имоти само за седмица

Вадят жителите на засегнати имоти само за седмица

По материала работи: Слав Велев

Само за срок от 7 дни се налага да бъдат изведени собствениците на засегнатите от свлачищни процеси имоти в “Аспарухово”. Това заяви за chernomore.bg инж. Олег Колев, главен експерт „Свлачища и укрепване на територии” в община Варна. “Няма събаряме, търся начин хората да останат, като изработим укрепителна стена на ската”, добави той.

“Аз не събарям къщата, изкарваме ви временно, за да направим откос и временно укрепване. След 7 дни се връщате да живеете, докато изработим проекта за цялостното укрепване. Това ще стане в срок до 30 дни”, поясни инж. Колев на един от засегнатите граждани.

Специалистът добави, че от “Геозащита” обследват засегантите терени и те определят степента им на опасност. “Ако “Геозащита Ви подпишат, че няма опасност на мястото на живеете, няма да Ви закачам въобще!”, коментира пред жителите на “Аспарухово” Колев.

В момента във варненския квартал „Аспарухово” се провеждат детайлни геоложки проучвания, установено е, че подпочвените води са доста дълбоки. След като излязат окончателните проучвания ще започнем да взимаме техническите решения, за да видим какво можем да изпълним от тях, добави още специалистът. Той допълни, че там, където са ерозионните потоци и където водата е текла по скатовете може да се направи протекция с мрежи или анкериране на мрежи. „Където има свлачища вероятно ще извадим водата с хоризонтални сондажи като това на ул. „Розова долина”. Където има направени професионално стени и са годни може да бъдат подсилени с анкери. Всичко е въпрос на преценка и оценка”, каза още инж. Колев. Той добави, че самото проектиране е много трудно и трудоемко, защото геозащитните съоръжения са много скъпи и поглъщат много време и пари. „Въпрос на решение е дали си заслужават или не. Трябва да се направи и финансова преценка”, уточни Олег Колев. Цената на укрепването на стените на една къща вече е изчислена и тя е около 42 000 лв. и то само за анкерите, при положение, че съществува стена”, заяви той. Инж. Колев посочи още, че ако се направи всичко планирано от край до край с корекцията на деретата, стойността ще бъде около 15 000 000 лв.

„2.5 км. е дълго дерето и при всички случаи незаконните постройки, които са строени в него ще бъдат съборени, защото е невъзможно те да останат на нивото на водата”, посочи още инж. Колев.

Двайсетина души от улиците „Борис Киряков” и „Св. св. Кирил и Методий” в квартал “Аспарухово” излязоха на протест срещу принудителната и ненужната, по думите им, евакуация от жилищни сгради.

На мястото дойде и кметът на района Йордан Николов, който обясни необходимостта от евакуацията с направена след бедствието карта на потенциално опасните райони. Докато не приключат проучванията на специалистите от Минно-геоложкия университет, няма как да бъде гарантирана безопасността на хората, заяви Николов, и допълни, че все още не са обследвани всички жилищни райони.

Жителите на “Аспарухово” обаче изразиха несъгласие с доводите на местната управа и се заканиха да съдят Общината веднага след отмяната на бедственото положение в района.

Черно море

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback