IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
13:32 | 3 януари 2015
Обновен: 10:52 | 21 октомври 2024

Свършиха приемните семейства във Варна

Децата със специални нужди и по-големите не са особено желани

По материала работи: Борис Проданов
Свършиха приемните семейства във Варна

105 са приемните семейства във Варна и Аксаково към този момент. Това съобщи Анна Конукова, ръководител на Отдела за закрила на детето към дирекция „Социално подпомагане“ във Варна. Няма недостиг на обучени приемни родители за деца с нормално психофизическо състояние. Има такива, които са свободни, тъй като са оценени в профил, за който в момента няма нуждаещи се деца. Две варненски семейства са оценени за деца от 2 до 5 г., но в момента няма такива деца, тъй като в Дома, който е за деца от 3 до 7 г., има само 4 деца. Две от тях имат определени осиновители от чужбина и очакват да ги вземат, а другите две деца правят срещи с приемни семейства.


Анна Конукова подчерта, че има недостиг на приемни семейства с профил за отглеждане на деца със специални нужди или деца в по-голяма възраст. Не достигат и приемните родители, които са готови да приемат деца с проблемни поведения. Анна Конукова посочи, че семействата се притесняват, а и е необходимо тези семейства да имат по-добри умения. Тя посочи, че в чужбина практиката е, за деца със специални потребности да се грижат хора, които имат съответно педагогическо образование, което да им помогне да се справят с поведение на дете в тийнейджърска възраст или дете с проблемно поведение, твърди Радио „Фокус” – Варна.

Коментари

Новини Варна