IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Общество
16:17 | 23 юни 2014
Обновен: 03:23 | 27 септември 2024

От 1 юли диабетиците ще получават безплатно 300 тест-ленти

От 1 юли диабетиците ще получават безплатно 300 тест-ленти

По материала работи: Ставри Таргов
От 1 юли диабетиците ще получават безплатно 300 тест-ленти

Пациентите над 18-годишна възраст с диабет, които са на интензифицирана схема на инсулинотерапия, включваща ползването на бързодействащ инсулин и инсулин със средно продължително или продължително действие, ще получават 300 тест-ленти за самоконтрол на кръвната захар. Това стана възможно след приемането на новия списък на медицинските изделия, които НЗОК заплаща в извънболничната помощ. Той влиза в сила от 1 юли тази година.
Броят на тест-лентите за самоконтрол на кръвната захар при пациентите на конвенционално лечение с инсулин се запазва и ще продължи да бъде 150. За бременните здравната каса отпуска 1100 тест-ленти за периода на бременността, същият брой е предвиден и за децата-диабетици до 18-годишна възраст на интензифицирано лечение с инсулин по здравна каса.
По преценка на лекаря и при желание от страна на пациента определените бройки тест-ленти могат да се предписват и получават на 4 месеца и ще се отпускат на цели опаковки. Датата на получаване на отпуснатите количества задължително се отразява в рецептурната книжка и служи за основание за предписване и отпускане на следващи количества. Апаратите за измерване на кръвна захар ще се предоставят безплатно от фирмите-производители заедно с аксесоарите за тях – убождащо устройство и игли, съобщиха от пресцентъра на РЗОК - Варна.
Здравноосигурените на интензифицирана инсулинотерапия, които към 1 юли тази година са получили тест-ленти за самоконтрол, имат право да получат разликата до 300 тест-ленти до изтичане на едногодишния срок.
Тест-ленти за самоконтрол се отпускат от аптеки, сключили договор с НЗОК и определени за извършване на дейността.~

Коментари

Новини Варна