IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
15:05 | 22 юни 2014
Обновен: 14:09 | 8 септември 2024

БЧК обедини над 1000 доброволци

БЧК обедини над 1000 доброволци

По материала работи: Ставри Таргов
Награждават варненските червенокръстци

Улиците се нуждаят вече от сериозно миене и дезинфекция, алармираха от червенокръстката организация

Успяхме да обединим над 1000 доброволци в почистването на район „Аспарухово“. На толкова хора сме раздали ботуши, лопати и кофи, съобщи днес зам.-председателят на БЧК – Варна, Юлиян Страшимиров.Той поясни, че доброволците са ангажирани в почистването на 5 рискови зони – улиците „Горна студена“, „Белгород”, „Гривица“, „Кирил и Методий“ и „Моряшка“. Сред тях има 80 представители на флота, ВМС, пожарното училище и други.
Ще припомним, че областният съвет на БЧК във Варна откри още в петък пункт за безплатни храни и напитки за пострадалите в "Аспарухово" и за аварийните екипи. За последните 3 дни на жителите на района са раздадена няколко тира с минерална вода, сандвичи, хамбургери, пици и други. Храните се осигуряват безплатно от почти всички заведения за обществено хранене и големи търговски обекти, добави Страшимиров. Той поясни, че в момента най-големият проблем е с изпръхналата кал по улиците, която трябва спешно да се измие. Раздадохме няколко хиляди прахови маски, но те са за еднократна употреба и свършиха бързо, каза още зам.-председателят на БЧК – Варна. Той алармира също, че пострадалият район се нуждае вече и от спешна дезинфекция. В парка в „Аспарухово“ има локви, примесени с фекални води, опасност от зарази представляват и многото трупове на издавени домашни животни.
50 от доброволците, работещи на терен, са от международна скаутска организация. Много са и неорганизираните доброволци, които помагат. Техният брой надхвърля 200 души. Десетки граждани на Варна са се включили в почистването на къщи на свои близки и познати.
Сред доброволците са и 12 души от „Девня цимент“ , сред които почти цялото ръководство на предприятието. Те са почистили улица „Лайош Кошут“.
От БЧК – Варна, съобщиха също, че продължават огледите по пострадалите къщи, за да се видят потребностите от продукти от първа необходимост.
От кризисния щаб призоваха желаещите да помогнат да носят със себе си ботуши и лопати, защото в търговската мрежа е трудно да бъдат намерени в момента.

Коментари

Новини Варна