IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
15:00 | 22 юни 2014
Обновен: 20:05 | 14 септември 2024

Водата във Варна и „Аспарухово” е годна за пиене

Водата във Варна и „Аспарухово” е годна за пиене

По материала работи: Ставри Таргов
Водата във Варна e годна за пиене

Водата във Варна и район „Аспарухово” отговаря на всички норми, залегнали в Наредба 9. По изследвани химически показатели всички взети проби са стандартни, обясни началникът на лабораторно-изпитвателния комплекс на „Водоснабдяване и канализация – Варна” ООД инж. Дора Славчева. Извършва се нормално хлориране.
За експресното изследване на водата са взети проби от всички ключови точки от с. Каменар до „Галата”. В „Аспарухово” са взети от ключови места – от района на Медицинския център и две детски градини. Нито една от пробите не дава отклонение от стандартите, което прави водата във Варна и пострадалия от наводненията квартал „Аспарухово” годна за пиене.
Издадено е предписание до „ВиК” – Варна, за повишаване на работната доза хлор при обеззаразяването на водата и за провеждането на учестен мониторинг, съобщиха от РЗИ – Варна.
Предстои в следващите дни извършване на проверки в обекти с обществено предназначение – детски ясли, градини и училища, за изясняване степента на засягането им от наводнението, преценка на корективни мерки с цел недопускане на здравен риск за деца и ученици.
Във връзка с обявеното бедствено положение на територията на община Аксаково в селата Водица, Засмяно, Крумово, Ботево, Радево, Долище, Куманово, Въглен, Орешак, Ген. Кантарджиево и град Игнатиево водата в тези райони не бива да се пие непосредствено след пускането, съобщиха от РЗИ. Препоръчва се ползването на бутилирана вода.
При проведения допълнителен мониторинг по микробиологични показатели на питейната вода в пункта в управлението на Златни пясъци се констатира, че изследваната проба отговаря на изискванията на Наредба № 9 по колиформи и ентерококи. Завишена е работната доза хлор при обеззаразяването на водата. Предвид усложнената метеорологична обстановка препоръчваме да продължи ползването на бутилирана вода за пиене, съобщават още от РЗИ.
Заради спирането на водата в част от кв. "Левски", Цветния квартал, част от кв. "Чайка", кв. "Бриз", местността Горчива чешма и местността Свети Никола, част от курортния комплекс Св. св. Константин и Елена, част от курортния комплекс Чайка, местността Ален мак и малка част от Златни пясъци, около улица „Войнишка”, сградата на "Орхид-Гардънс", Техникума по облекло, с. Каменар тя не бива да се пие веднага след пускането й. За отмяната на забраната гражданите ще бъдат уведомени допълнително. ~

 

Коментари

Новини Варна