IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Общество
14:27 | 22 декември 2014
Обновен: 10:50 | 21 октомври 2024

Евродепутатът Емил Радев: 30 000 бегълци са опитали да влязат в България

До момента няма българи, които да се бият на страната на „Ислямска държава“.

По материала работи: Деян Михайлов
Евродепутатът Емил Радев: 30 000 бегълци са опитали да влязат в България

30 000 бегълци от Близкия Изток са опитали да влязат в България от началото на годината до декември. Това съобщи днес във Варна евродепутатът от Европейската народна партия Емил Радев.

Според него натискът към границите на страната се е увеличил заради конфликта в Сирия, както и действията на „Ислямска държава“. Бройката на тези хора ще нарастне, защото се очакват данните за декември, допълни Радев.

Той разкри, че близо 2 милиона души се опитват да избягат от конфликтните точки край Сирия и Ирак. Голяма част от бегълците са в Турция, но много от тях искат да отидат в Европа. България като външна граница на ЕС е подложена на тежък натиск от емигрантите, каза Емил Радев.

Той е поставил въпроса пред Европейския парламент. Оттам са му отговорили, че българските граници са сигурни и добре защитени. Ако натискът продължал обаче, сме можели да разчитаме на европейската солидарност за справяне с проблема.

До момента няма българи, които да се бият на страната на „Ислямска държава“, съобщи Радев. Иначе 3000 граждани на ЕС участвали в сраженията, подкрепяйки джихадистите. Тези хора после се прибират в Европа и създават опасност за страните членки, предупреди Емил Радев.

Деян Михайлов

 

 


 

Коментари

Новини Варна