Варна 23°
fallback
Общество
13:22 | 20 юни 2014
Обновен: 17:39 | 5 октомври 2024

Близо 300 пострадали ще получат финансова помощ от социалното министерство

Близо 300 пострадали ще получат финансова помощ от социалното министерство

По материала работи: Ставри Таргов

Близо 300 пострадали от бедствието в „Аспарухово“ ще получат извънредна финансова помощ от Министерството на труда и социалната политика. Това заяви във Варна министър Хасан Адемов, цитиран от Дарик. Финансовата помощ е в петкратния размер на минималната работна заплата и се отпуска на всички идентифицирани лица, които попълнят заявление до Регионалната инспекция по труда. Адемов присъства на заседанието на кризисния щаб в морската столица. „Подготвя се и проект с постановление на Министерски съвет, с което да се подпомогнат семействата на загиналите с еднократна помощ в размер на 10 000 лв. Става въпрос не само за Варна, но и за Добрич и Велико Търново. Човешкият живот няма цена, но най-важното е опечалените да бъдат подкрепени по някакъв начин“, коментира Адемов. Според него трябва да се въведе специален телефон, на който всички желаещи да помогнат, да могат да се отзоват. „Проблемите започват оттук нататък, защото на хората ще им трябват хляб, вода и продукти от първа необходимост. Разчитаме на солидарността на фирми и граждани от цяла България“, завърши министърът.

На заседанието на кризисния щаб присъстваха представители на ОДМВР - Варна, Пожарна и аварийна безопасност, РЗИ - Варна, "Бърза помощ", БЧК, служба „Социално подпомагане“, гражданска защита и др. Стана ясно, че заведените тела на починали в Съдебна медицина за момента са 10. Изяснена е тяхната самоличност, като сред тях има две деца на 10 и 12 г. Трима пациенти са закарани в „МБАЛ Св. Анна“ с травматични увреждания. Едното от тях е дете на 7 години, като в момента се издирват неговите близки.

Директорът на ОДМВР Варна инспектор Николай Калчев заяви, че в разрушените къщи на ул. „Горна студена“ не са намерени хора. Въпреки това издирването продължава, тъй като по информация на полицията в къщите живеещите по постоянен адрес са повече. „Трябва да установим къде са – дали са при близки, приятели и роднини, или са изчезнали“, каза инспектор Калчев.~

Автор на статията:
Ставри Таргов
0 коментара
fallback
fallback