Варна 20°
fallback
Общество
08:23 | 20 юни 2014
Обновен: 18:18 | 5 октомври 2024

Цветлин Йовчев: Девет са официално потвърдените жертви след потопа Аспарухово

Цветлин Йовчев: Девет са официално потвърдените жертви след потопа Аспарухово

По материала работи: manager

9 загинали, 2 от тях деца, трима души в неизвестност. За сега това е равносметката от проливния дъжд, който заля варненския квартал “Аспарухово”. Дали само проливният дъжд е причина за бедственото положение предстои да се изяснява. Това каза министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, който пристигна снощи на мястото на инцидента.

9 екипа на гражданска защита и противопожарна безопасност са били ангажирани с отводняването на улиците и спасяването на хората. В спасителните операции са били ангажирани и доброволци. Направени са опити да влезе и военна техника, но е било невъзможно, тъй като са широки машините, каза още Йовчев.

В квартала все още няма ток. Екипи на електроразпределителното дружество за Севроизточна България са ангажирани с установяването на щетите и оценяване на рисковете.

Трудно е да се установи и колко са разрушените къщи, тъй като част от тях вероятно са били незаконни, каза министър Йовчев. По думите му към момента няма нужда от евакуация на хора, най-засегнатите са били евакуирани вчера. Щабът към областния управител започна оценка на щетите. “Варна може да разчита на фонда за бедствия и аварии”, подчерта Цветлин Йовчев. Всички засегнати ще бъдат включени в програмата на общината за обезщетение, съобщи кметът Иван Портних. “Нашата основна цел е да предотвратим други такива случаи, впрегнали сме всички сили, за да няма повече щети”, категорчиен беше кметът. Тоуй разпореди на районния кмет на “Аспарухово” Йордан Николов да организира стриктно обследване на района къща по къща.    

Автор на статията:
manager
0 коментара
fallback
fallback