Варна 20°
fallback
Общество
20:50 | 6 юни 2014
Обновен: 19:33 | 5 октомври 2024

120 189 лв. заработил Портних за година, извън кметската заплата

120 189 лв. заработил Портних за година, извън кметската заплата

По материала работи: manager

120 189 лв. е заработил градоначалникът на Варна Иван Портних, извън приходите от кметската си заплата през 2013 година. На толкова възлиза данъчната основа за доходи от трудови правоотношения на кмета, извън тези за заеманата длъжност. Това става ясно от ежегодната декларация на Иван Портних, изискуема по Закона за публичност на имуществото на лицата, заемащи висши държавни и други длъжности.

Само 12 276 лв. е взела от трудови правоотношения, извън основната си работа, жената на кмета - Велислава. От имотната декларация на градоначалника обаче става ясно, че именно неговата съпругата е човекът с парите в семейството. Велислава разполага с право за строеж в курорта "Св. Константин и Елена" върху 111 кв. м. Тя разполага с налични парични средства в размер на 610 000 лв., срещу само 200 000 лв. на мъжа си - Иван. Съпругата на Портних има и близо 30 000 лв. на влог. През миналата година Велислава е получила и дивидент в размер на 106 400 от "непреработена растителна и животинска продукция от регистрирани земеделски производители и тютюнопроизводители", става ясно още от декларацията на кмета. 

Сметната палата публикува eжегодните декларации на задължените лица по чл. 2 ал. 1 от Закона за публичност на имуществото на лицата, заемащи висши държавни и други длъжности за придобитото имущество, получените доходи, дадените обезпечения и направените разходи през предходната 2013 г., както и постъпилите в Публичния регистър до 5 юни 2014 г. встъпителни и финални декларации, съобщиха по-рано днес от ведомството.

На 31 май изтече срокът, предвиден в закона, за извършване на промени в подадените ежегодни декларации.Декларациите са публикувани в Регистъра на лицата, заемащи висши държавни длъжности.

Не са подали или не са подали в срок декларации 34 лица.

Списъкът с имената, които не са подали декларации, ще бъде изпратен на изпълнителния директор на Националната агенция за приходите за предприемане на действия по реда на глава 14 и 15 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и на председателя на Държавната агенция “Национална сигурност”.

Любомир Михайлов

Автор на статията:
manager
0 коментара
fallback
fallback