IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 30°
Общество
14:03 | 24 януари 2014
Обновен: 04:53 | 5 юли 2024

Отбелязват 70-годишнината от битката край Ленинград

Отбелязват 70-годишнината от битката край Ленинград

По материала работи: Златина Добрева
Отбелязват 70-годишнината от битката край Ленинград

70-годишнината от пробиването на блокадата на Ленинград ще бъде отбелязана с кръгла маса във Варна. На 27 януари тази година се навършват точно 7 десетилетия от края на една от най-великите битки в историята, довела в голяма степен до краха на фашистка Германия през Втората световна война. Блокадата на Ленинград през Великата отечествена война продължава от 8 септември 1941 до 27 януари 1944 г. Офанзивата на Червената армия продължава цели 872 дни.
Кръглата маса във Варна е организирана от Национално движение „Русофили“ съвместно с „Журнал за исторически и археологически изследвания”. Гост-лектори на събитието ще бъдат доц. Васил Параскевов и д-р Стефан Минков. По време на кръглата маса ще бъдат представени малко известни факти около събитието и ще бъде показан дневникът на съветски войник, участвал в блокадата.
Събитието е със свободен ход и ще се проведе на 27 януари от 15 ч. в Арт салона на Варна. Всички присъстващи ще имат възможност да зададат своите въпроси към лекторите, както и да изразят мнение по темата.
Слав Велев

Коментари

Новини Варна