IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Общество
11:56 | 11 февруари 2014
Обновен: 20:38 | 30 август 2024

Швейцарски кардиохирург оперира в УМБАЛ „Св. Марина”

Швейцарски кардиохирург оперира в УМБАЛ „Св. Марина”

По материала работи: Златина Добрева
Швейцарски кардиохирург оперира в УМБАЛ „Св. Марина”

На посещение във Варна беше учредителят и настоящ президент на Фондация EurAsia Heart проф. Пол Фогт, който е кардиохирург с опит в оперативното лечение както на вродени сърдечни пороци при деца, така и в оперативното лечение на придобити сърдечни заболявания при възрастни пациенти. Основната част от неговата визита беше посветена на екипа на отделението по кардиохирургия при УМБАЛ „Св. Марина“, ръководено от д-р Пламен Панайотов.
Проф. Фогт участва в извършването на две сърдечни операции. По време на интервенциите той сподели своя опит с измерването на кръвотока през аорто-коронарните байпаси, каквото се планира да бъде въведено и в ежедневната работа на кардиохирургията в УМБАЛ „Св. Марина“. Такова измерване би могло да има прогностично значение за оперираните пациенти с исхемична болест на сърцето.
В дългосрочен план се предвижда посещения на хирурзи и други специалисти в болницата Klinik Im Park, Zurich, Switzerland, където работи проф. Пол Фогт, обсъждане на клинични случаи при пациенти, които не могат да бъдат оперирани във Варна, както и търсене на помощ от страна на EurAsia Heart Foundation за дооборудване на кардиохирургията във Варна. Предвижда се събиране и обработка на данни за участие в многоцентрово проучване за превенция на инфекциозните усложнения на раните след сърдечна хирургия. Обсъждат се възможностите за съвместни публикации по научни и професионални проблеми, както и срещи с лекарите от различни държави, съпричастни с каузата на фондация EurAsia Heart, съобщиха от УМБАЛ „Света Марина“.

Коментари

Новини Варна