IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
13:06 | 25 февруари 2014
Обновен: 02:28 | 14 септември 2024

Учат медици да поднасят неприятна новина на млади родители

Учат медици да поднасят неприятна новина на млади родители

По материала работи: Златина Добрева
Учат медици да поднасят неприятна новина на млади родители

Семинар учи медицински специалисти на умения, алгоритъм и принципи в поднасянето на нежелана новина за здравето на дете на млади родители. Форумът се провежда в рамките на дейността на Центъра за ранна интервенция към фондация „Карин дом”. Той изпълнява част от общинските социални дейности и получава финансиране от бюджета.
Според специалистите е изключително важно при установяването на заболяване да има добра комуникация между медиците и семейството, лекарят да подаде ръка на родителите и да ги увери, че ще ги подкрепя. Създаването на доверие между медици и родители е нужно условие, за да работят заедно в полза на детето.
Неонатолозите в АГ болница – Варна, са категорични, че е абсолютно необходимо да има психолог в родилните домове, тъй като натоварването и стресът при подобни ситуации са прекалено големи, за да бъдат поети само от лекаря.
Надяваме се след този семинар участниците да се чувстват по-уверени за това какво да очакват, как да преодоляват пречките и как да се подготвят при съобщаване на нежелана новина, посочват експертите от центъра.
Водещи на семинара са Светлана Чивгънова, клиничен психолог в специализирана детска клиника по клинична хематология и онкология на МБАЛ "Света  Марина" - Варна, и Севджихан Еюбова, клиничен психолог в МБАЛ - Шумен, и асоцииран обучител към "Карин дом". Във форума участват медици от родилни домове, семейни лекари, специалисти от болници и други центрове, съобщиха от  община Варна.

Коментари

Новини Варна