IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
13:49 | 26 февруари 2014
Обновен: 21:10 | 10 септември 2024

Експерти: Засилва се ксенофобията сред младежите

Експерти: Засилва се ксенофобията сред младежите

По материала работи: Златина Добрева
Експерти: Засилва се ксенофобията сред младежите

Засилва се ксенофобията сред младежите у нас. До този извод са стигнали експерти, взели участие в дискусионния форум “Проблемите на детското девиантно поведение и проявите на расизъм и ксенофобия”, който се проведе във Варна. Домакин на събитието бе дирекция „Превенции” към местната администрация в морския град. Проблемът със социалната нетърпимост сред децата у нас не е нов. Въпреки това по него се работи едва от няколко години, коментира лекторът на форума Константин Томанов, който е секретар на Централната комисия за борба с противообществените прояви към Министерския съвет. Той посочи още, че последните обучения в тази насока са свързани с ксенофобските нагласи след засилването на бежанската вълна от Сирия.
Най-рискова за подобни прояви е групата на младежите на възраст между 14 и 18 г., коментира Томанов. „Най-често това са потискани деца, от проблемни семейства, в които се упражнява насилие, или податливи на влияние от силни харизматични лидери“, констатира специалистът. „Ако детето ви изведнъж смени стила си на обличане, предпочита да го наричат с друго име или прякор, ако внезапно промени поведението си, увлича се по различни идеологии, по тялото му се появяват татуировки със свастики или нацистки знаци и надписи, трябва да бъдете нащрек”, съветва Томанов.
Във форума взеха участие представители на администрацията, прокуратурата и полицията, обществени възпитатели и всички институции, които работят по превенция на расисма и ксенофобията сред подрастващите.

Коментари

Новини Варна