IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
09:21 | 1 март 2014
Обновен: 13:57 | 18 септември 2024

Родители и учители: Искат да закриват гимназията по машиностроене и транспорт

Родители и учители: Искат да закриват гимназията по машиностроене и транспорт

По материала работи: Златина Добрева
Родители и учители: Искат да закриват гимназията по машиностроене и транспорт

От Регионалния инспекторат по образованието отхвърлиха твърденията
Професионалната гимназия по машиностроене и транспорт във Варна е подложена на атака от страна на Регионалния инспекторат по образованието. Това заявиха преподаватели в училището, синдикати и родители. Според тях от два месеца РИО провежда проверки в гимназията, като целта е тя да бъде закрита. Опасенията си те споделиха на пресконференция в сградата на Синдикалния регионален съюз КТ „Подкрепа“. Един от говорителите бе Пенка Йовчевска, учител и член на синдиката. По думите й служителите на РИО – Варна, са нахлули в училището и проверявали учениците по безобразен начин. Тя заяви, че на 14 януари е била поискана оставката на директора Георги Добрев и на следващия ден той я е подал. Припомняме, Добрев напусна поста, след като близо стотина души, предимно ученици и учители, излязоха на протест по време на проверка на РИО. След това длъжността зае временно Галина Гуцанова. Учителите заявиха, че имат информация, че на Гуцанова й било наредено да подпише документи за закриване на гимназията, като тя отказала и била принудена също да подаде оставка. „Сега се издирват хора, които да ликвидират училището. Във вторник чакаме новия директор, който също ще бъде ликвидатор“, заявиха преподавателите. Те коментираха, че всички възможни институции са били сигнализирани да проверят школото.
Служителите му обаче се представили блестящо и за това недоумяват защо са продължили проверките. Обясняват си го само с намерение за закриване на школото. „Проверките, които се извършиха след грипната ваканция, бяха на основание чл. 12, ал. 4 от ППЗНП, обслужващ процедура по закриване“, заявиха те.
„Това е поредното недоразумение в българското образование. Учениците ще бъдат прехвърлени в други гимназии, които нямат тези специалности, необходимата база и договори с фирми. Изпратихме децата си в това училище с идеята, че ще станат специалисти по транспорт. Всички се вълнуват какво ще стане с учителите, а какво ще се случи с учениците“, попита Теодор Коев, родител на осмокласник в ПГМТ. Той е на мнение, че трябва да има поне дискусия по темата. В момента в гимназията учат близо 420 ученици. Коев заяви и че школото работи и на принципа на дуалната система, която Министерството на образованието има намерение да въвежда в България. Той коментира, че възпитаниците на гимназията от години имат стажове по специалността и работят в автосервизи. „Вярно е, че не всички успяват да се дипломират на първа сесия, но само това е начинът за придобиване на подобна квалификация“, коментира Коев.
Учителите съобщиха още, че са сезирали областната администрация за опасенията си, като искат да бъде свикан съветът по тристранно сътрудничество. Преподавателите казаха и че са изпратили четири писма до различни институции и не са получили отговор от нито една. Според тях основна причина за случващото се е частен интерес към терена на уилището, който е с площ от 60 декара.
Потърсихме коментар относно опасенията на учителите и родителите за закриване на гимназията от Регионалния инспекторат по образованието. От ръководството му посочиха, че направените проверки в никакъв случай не са имали такава цел и инспекторатът няма подобни намерения. Проверката се е осъществила по тазгодишния план на РИО за проверяване на училища. Освен Професионалната гимназия по машиностроене и транспорт според плана на пълни проверки тази година подлежат още ОУ „Стефан Караджа“ и Частна езикова гимназия „Джордж Байрон“. Поискано е от МОН тази на ПГМТ да бъде удължена, тъй като първоначално част от документите не са били представени на инспекторите, а също бе създадено и напреженение, когато учениците излязоха на протест. Тогава директорът Георги Добрев сам реши да подаде оставка, тъй като бе навършил пенсионна възраст и имаше необходимия стаж. Галина Гуцанова също не е принуждавана да напуска поста. Тя е взела решението, тъй като е открила нарушения. Извършената проверка бе подробна, тя включваше всичко – документация, посещение на учебните часове, учебен процес и т.н. За това й няма как да се проведе само в един ден. За гимназията има изготвен план-прием за следващата учебна година, което сочи, че не се планира тя да бъде закрита, обясниха от Регионалния инспекторат по образованието. От там отхвърлиха и твърденията, че има частен интерес за сдобиване с терена на училището. Освен това земята е държавна собственост и няма как просто да бъде прехвърлена, посочиха още от РИО.
Деница Литарска

Коментари

Новини Варна