IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
14:27 | 4 март 2014
Обновен: 14:25 | 9 септември 2024

Правят първа копка на къщичка за настаняване от семеен тип

Правят първа копка на къщичка за настаняване от семеен тип

По материала работи: Златина Добрева
Правят първа копка на къщичка за настаняване от семеен тип

Утре от 11 часа в район „Владислав Варненчик“ ще бъде направена първа копка на първия от седемте центъра за настаняване от семеен тип. Къщичките ще  се изграждат по проект „Подкрепа за деинституционализация на социални институции, предлагащи услуги за деца в риск”.
Седемте центъра за настаняване на деца и младежи с увреждания ще бъдат вдигнати до края на годината. По две къщички ще бъдат разположени в кварталите "Изгрев" и "Владиславово", останалите три - в село Тополи. Капацитетът им е общо 98 места. Целта е децата да бъдат изведени от институциите и да заживеят в среда, близка до семейната. Те ще бъдат обгрижвани денонощно от 84 души. Там, където е възможно, ще бъде запазена връзката с биологичните родители.
След преместването на децата ще бъде закрит домът в село Рудник, а от дома за медикосоциални грижи в кв. "Виница" ще бъдат преместени бебетата с увреждания, съобщи Дарик. Макар че е предвидено във всяка къща да живеят до 14 деца, техният брой няма да надвишава 10, за да се осигури индивидуална грижа.
Стойността на проекта, с помощта на който ще бъдат построени социалните центрове, е 4,8 млн. лв. През първата година издръжката ще бъде осигурена с европейски средства, след което ще бъде поета от държавата.

Коментари

Новини Варна