IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 26°
Общество
14:41 | 1 ноември 2017
Обновен: 14:24 | 29 септември 2024

Откриха паметна плоча на варненски будители

Вижте имената на по-известните дейци и просветници, свързали живота си с Варна

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимки: Ели Маринова

Паметна плоча на варненските будители бе открита днес в двора на първото българско училище във Варна. На тържеството присъстваха представители на местната и държавната власт, на НПО, общественици, граждани. Чрез новата плоча в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил”, варненци ще научат имената на просветители от техния край, които с примера и делото си са останали в историята като личности, помогнали за събуждането на нацията. Това каза скулпторът, създал плочата Венелин Иванов. От февруари, миналата година се е заговорило за този проект, изработката е отнела почти година, а изпълнението е дело на екип от професионалисти.

 

 „Днес, навръх празника на народните будители, сме се събрали, за да почетем делата и  припомним имената на онези наши съграждани, които създадоха едни от първите български културни институции в града. Тази плоча е част от инициативата на Община Варна за възраждане на историческата памет на град ни. Вярвам, че така децата ни ще познават по-добре своето родно място и ще имат заслужено самочувствие на варненци, имащи привилегията да бъдат родени и да живеят във Варна – град с уникална култура и история. Благодаря за подкрепата на митрополит Йоан, на настоятелството на храма, на скулптора Венелин Иванов, на обществения експертен съвет по естетизация на градската среда, който координира изработването на паметната плоча“, каза кметът Иван Портних. Заупокойна молитва в памет на варненските възрожденци отслужи иконом Василий Шаган, ръководител на Духовно-просветния център „Св. Арахангел Михаил“.  На тържеството присъстваха областният управител Стоян Пасев, зам.-кметът Коста Базитов, районни кметове, много граждани. 

 

 

„На 11 май 1860 г. група български стопански дейци основават Българската училищна община във Варна, сред които братята Сава и Никола Георгиевич, Господин и Стоячо хаджи Иванови, хаджи Стамат Сидеров, Рали хаджи Мавридов, Константин Тюлев, Христо Попович, Христо Груев. Основна цел на сдружението е откриване на българско училище във Варна. Тази цел е постигат съвсем скоро и на 12 август 1860 г. е открито първото българско училище в града. Амбициите на местните ни възрожденци обаче не се изчерпват до тук. Те ясно си дават сметка, че за пълноценното развитие на българската просвета в града е необходима самостоятелна сграда. През 1861 г. Сава Георгиевич закупува имот и го подарява на Варненската община. След кампания за събиране на средства училището получава своя самостоятелна сграда (дн. храм „Св. Архангел Михаил“), която е тържествено открита на 25 юли 1862 г.“, разказа Колю Хубенов, уредник в Музея на Възраждането. Резултат от активната работа на обществениците е  преобразуването на първия етаж на училищната сграда в храм, тържествено осветен на 14 февруари 1865 г. , откриване на първото българско читалище в града – „Възрождение“, на ученическо дружество „Просвещение“ . Създадено е самостоятелно девическо училище (1866 г.), както и различни търговски сдружения – първата българска банка „Звезда“ (1863 г.), търговско дружество „Румели“ (1868 г.), „Българското братско търговско дружество“ (1868 г.) и др.

Ели Маринова

снимки авторът

 

Четете още: С музикална програма децата от ДГ „Крилатко“ почетоха Деня на народните будители

Коментари

Новини Варна