Варна 17°
fallback
Общество
10:48 | 4 октомври 2017
Обновен: 15:57 | 19 септември 2024

Кампания „Погрижи се за венците си!“ започва във Варна

Предстоят безплатни прегледи и съвети

По материала работи: Юлиян Атанасов

В периода 7-10 октомври 2017 г. Медицински университет - Варна ще проведе за втори път кампанията „Погрижи се за венците си!“. Организатори са Асоциацията на студентите по дентална медицина - Варна (АСДМ-Варна), с помощта на Студентски съвет, Асоциациите на студентите по медицина и фармация във Варна (АСМБ-Варна и АСФВ-Варна), академичното ръководство на Факултета по дентална медицина и Катедрата по пародонтология и дентална имплантология към Факултета по дентална медицина.

 

На 7 октомври (събота) ще бъде разположен пункт в Mall Варна с начален час 11:00 ч., а на 8 октомври (неделя) – в Grand Mall Варна с начален час 11:00 ч. и ориентировъчна продължителност - 3 часа. На двата пункта ще се раздават брошури и рекламни материали. Във вторник, 10 октомври, в часовия интервал 11:30-14:00, на 4-тия етаж, зала 412 във Факултета по дентална медицина ще се проведат безплатни профилактични прегледи, насочени към диагностициране на възможни възпаления във венците. Сред целите на инициативата са да се обърне внимание на проблемите с венците и да се покаже, че не бива да се подценяват, да се повиши информираността относно начините за цялостното отстраняване на зъбната плака. Ще бъдат дадени препоръки за техники за правилно четкане на зъбите, за използване на конци и интердентални четки, за употребата на разтвори за промивка на устната кухина.

 

Проблемите с венците по разпространение са на второ място след тези с кариеса на зъбите. Най-забележимият симптом на гингивално възпаление е кървенето, което може да бъде провокирано от четкането на зъбите, но може и да бъде спонтанно. Сред засегнатите са хора от всички възрасти, а тенденцията определено е към по-младите. Последиците при необърнато внимание и невзети навреме мерки могат да влошат значително качеството на живот.

Четете още: Актуална пътна обстановка във варненска област - 4 октомври

Автор на статията:
Юлиян Атанасов
0 коментара
fallback
fallback