IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Общество
09:00 | 4 ноември 2014
Обновен: 10:34 | 18 октомври 2024

Освен истинските дупки във Варна си имаме и 3D такива

Поставиха „илюзорен забавител” в близост до Първа езикова гимназия

По материала работи: Златина Добрева
“Илюзорен забавител” ще бори скоростта на ул. “Подвис” в района на Първа езикова гимназия. Снимка Пламен Гутинов

Варна се сдоби с първата си фалшива дупка. Не, това не е виц, а истина. Малко са ни дупките по пътищата, че започнахме и да си рисуваме такива, ще си помислят варненските шофьори, но иновативната идея е част от спазването на резолюция на Асамблеята на Организацията на Обединените нации от 26 октомври 2005 г. за повишаване безопасността на движението по пътищата в целия свят.
По този повод екип от Първа езикова гимназия и доброволци от "Българска асоциация на пострадали при катастрофи" направиха демонстрация на т. нар. ефект "забавител", който бе поставен на ул. "Подвис" в близост да сградата на школото.
Този „илюзорен забавител” представлява 3D изображение на дупка, поставено на асфалта няколко метра преди пешеходната пътека. Фалшивата дупка се вижда реалистично само от един определен ъгъл поради биологичните особености на човешкото око да възприема две картини като един единен обемен образ. Целта на изображението е да накара водачите, движещи се по пътното платно, да намалят скоростта, за да избегнат илюзията на дупка, като едновременно с това да дадат предимство на чакащите пешеходци на пътеката.
Неспазването на пътните ограничения, особено на територията на Първа езикова гимназия, може да се реши и по още един начин: чрез поставяне на бяла пътна зигзагообразна маркировка по края на шосето, където то се свързва с бордюра, смятат организаторите на инициативата. Неговата цел е илюзорно да се създаде усещане за стеснен път, като по този начин се редуцира високата скорост на автомобилите и кара шофьорите да бъдат по-внимателни на пътя.
Друг въпрос е доколко удачно за безопасността е наличието на дупки по пътното платно, били то и илюзорни. Специалисти по безопасност на движението твърдят, че реакциите на водача при вида на определена неравност на пътя са напълно различни и непредвидими. Ако шофьорът види дупката в неподходящ момент, той може да предизвика ПТП с неадекватна реакция. В такава ситуация автомобилът може да спре внезапно или да се отклони неконтролируемо, обясняват те.  
Така, докато от община Варна се чудят как да разрешат проблема с хилядите дупки по улиците на града, креативни ученици решиха да борят произшествията с не толкова добре доказан модел, създаващ въображаеми препятствия по пътното платно.
Любомир Михайлов
 

Коментари

Новини Варна