IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
08:44 | 9 април 2014
Обновен: 11:44 | 5 октомври 2024

Математическата гимназия става „Училище на бъдещето”

Математическата гимназия става „Училище на бъдещето”

По материала работи: Златина Добрева
Математическата гимназия става „Училище на бъдещето”

Проектът „Център по природни науки – Математическа гимназия Варна” спечели финансиране от  фондация „Америка за България“. В изкючителна конкуренция само десет училища от страната успяха да стигнат до финала на конкурса „ Училище на бъдещето”, съобщават от дирекция „Младежки дейности, образование и спорт” към община Варна.  За първи път  фондацията финансира проект за подобряване на учебна среда във Варна.
Предвижда се да се изгради център в основната сграда на гимназията върху площ от 500 кв. м. Без промяна на архитектурното предназначение ще се ремонтират, обзаведат и оборудват три лаборатории, интегрален кабитет, хранилища, санитарни възли и фоайе. Проектът е на стойност над 300 000 лв., като 200 000 от тях се осигуряват от „Америка за България“. Собственият принос на Математическата гимназия ще е 70 000 лв., а за набавяне на останалата част от парите ще се разчита на родителската общност, бивши възпитаници на гимназията, Съюза на математиците в България и други дарители. Предвижда се за строително-ремонтни работи да бъдат изразходвани близо 190 000 лв., а останалата сума – за обзавеждане и оборудване на кабинетите.
С изграждането на центъра по природни науки в гимназията ще се създадат условия да се въведе експериментален подход в обучението по физика, химия, биология и математика. Създаването на научни лаборатории ще допълни теоретичното обучение с практическо познание. Предстои съгласуване на предстоящите дейности с община Варна и сключване на договор с фондация „Америка за България“ за изпълнение на проекта.

Коментари

Новини Варна