IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
11:24 | 9 април 2014
Обновен: 00:57 | 6 октомври 2024

Откриха нов случай на туберкулоза при безплатния скрининг

Откриха нов случай на туберкулоза при безплатния скрининг

По материала работи: Златина Добрева
Откриха нов случай на туберкулоза при безплатния скрининг

61 души се възползваха от Дните на отворени врати в Специализираната болница по пневмофтизиатрични заболявания във Варна. При безплатния скрининг бе открит 1 пациент с туберкулоза, който бе настанен веднага за лечение в стационара на спирка „Амонал“, съобщи Веска Георгиева, главна сестра на Тубдиспансера.  Дните на отворени врати бяха на 24, 26 и 28 март т.г., като поводът беше Световният ден за борба с жълтата гостенка 24 март. Инициативата за безплатните прегледи бе на Министерството на здравеопазването и се осъществи по линия на програмата „Подобряване на контрола на туберкулозата в България”, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.
97 нови случая на туберкулоза бяха регистрирани през м.г. във Варненска област. Пациентите от Добрич с тази диагноза, които също се лекуват тук, са 35. Засегнатите от неспецифични белодробни заболявания са над 120.
Туберкулозата е основен медицински и социален проблем в много държави. Предпоставките са сравнително тежката икономическа криза, недоимъчното хранене, стресът, разширяване на употребата на алкохол и наркотици, увеличаващата се имуносупресия на все по-голяма част от населението и нарастващата бактериална резистентност. Като цяло у нас има тенденция към бавно намаляване на туберкулозата.
Ставри Таргов

Коментари

Новини Варна