IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Общество
08:19 | 10 април 2014
Обновен: 16:50 | 3 октомври 2024

АГ-то посреща юбилей с отлична акредитация

АГ-то посреща юбилей с отлична акредитация

По материала работи: Златина Добрева
АГ-то посреща юбилей с отлична акредитация

През пролетта на тази година Специализираната АГ болница „Проф. Д. Стаматов” – Варна, ще отбележи 40-годишния си юбилей. Здравното заведение ще посрещне празника с отлична акредитация за срок от пет години, която получи в края на 2013 г. Това е първата такава оценка на здравното министерство не само при последните четири акредитации, но и изобщо от съществуването на болницата, съобщи управителят д-р Радослав Минков.
Въпреки демографския срив в страната и града резултатите на варненската АГ болница са обещаващи. За тримесечието на 2014 г. са родени със 100 деца повече в сравнение със същия период на миналата година. Забелязва се положителна тенденция за намаляване на недоносените бебета, което в известна степен се дължи на добрата работа в отделението за патологична бременност, където успешно се грижат за жени с рискова бременност.
За последните няколко години със собствени средства и дарения се обновиха всички отделения на болницата. Най-много средства и дарения се заделиха за интензивното отделение за рискови новородени.
Проблемите на лечебното заведение на този етап са свързани най-вече с финансирането по линия на здравната каса. На няколко пъти през последните години привидно се увеличаваха по малко отделните клинични пътеки, но същевременно се отнемаха средствата за лечение със скъпи медикаменти, които надвишават в пъти направеното увеличение и разликата остава за сметка на работещите в болницата. Въпреки че увеличиха минимално клиничната пътека за раждане все още цезаровото сечение остава най-ниско заплатената операция в хирургичната практика, алармира д-р Минков.

Коментари

Новини Варна