IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
10:08 | 17 април 2014
Обновен: 18:51 | 15 септември 2024

Маратон на четенето започва във Варна

Маратон на четенето започва във Варна

По материала работи: Златина Добрева
Маратон на четенето започва във Варна

За дванадесета поредна година Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ ще отбележи Международния ден на книгата и авторското право на 23 април с Маратон на четенето. Иницитивата събира около книгите от най-малкте малчугани в детските градини до най-възрастните почитатели на литературата. Участие са потвърдили читалища, училища, детски заведения, университети, социални домове, клубове и школи, културни и административни институции – музеи, консулства, театър, радио, полиция, пенсионерски организации.
Ученици от Първа езикова гимназия ще поставят началото на маратона в 8,30 часа в основната сграда на библиотеката. Те ще четат откъси от творби на Шекспир с любовна тематика на различни езици. Споделянето на любими текстове ще продължи през целия ден на над 70 сцени, както в различните отдели на РБ „Пенчо Слвайков“, така и на места из целия град.
„Голяма част от маратонците са с нас още от първото издание. Тази година разширяваме кръга и с участници не само от Варна, но и от областта“, коментира директорът на книгохранилището Емилия Милкова.
За първи път се организира и флашмоб, в който ще се включи денс-формация The Center. Той ще започне в 17,30 часа, като от библиотеката приканват всички желаещи да дойдат на събитието с любима тяхна книга.
Маратонът на четенето ще приключи със среща с писателя Георги Господинов в основната сграда от 18,00 ч.
Традиционно след 20,30 часа ще се състои „Една приказна нощ в библиотеката“ за деца от школа „Клас“.
Деница Литарска

Коментари

Новини Варна