IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
16:50 | 23 октомври 2014
Обновен: 13:37 | 19 октомври 2024

За 4 часа над 300 варненци тестваха състоянието на белите си дробове

При 13% от тях са открити отклонения в дихателните показатели

По материала работи: Ставри Таргов
Тъй като през т.г. във Варна бе открит само един пункт за изследване на състоянието на белите дробове, опашката пред него бе голяма през цялото време. Снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ

Над 300 варненци тестваха безплатно днес състоянието на белите си дробове в Деня на спирометрията 23 октомври. Пунктът за изследване бе до Козирката и приемаше граждани от 10 до 14 часа. При 13% от тях са открити нарушения във вентилаторните показатели, като хората са насочени към допълнителни изследвания или специалисти.  
Първи не само във Варна, но и в страната теста премина Владислав Желев на 29 г., който е икономист по образование.  Още при него бяха открити нарушения във вентилаторните показатели. Владислав беше насочен за допълнително уточняване в клиниката по белодробни болести на УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна.
Избрахме случаен млад човек на случаен принцип, резултатите обаче са показателни за здравето на белите дробове на хората в България, каза по този повод доц. Диана Петкова, председател на Българското дружество по белодробни болести. Апелът, който отправяме към обществото, ние, специалистите е насочен към това хората да бъдат активни, да търсят начини да проверяват редовно здравословното си състояние. Надяваме се, че Денят на спирометрията ще помогне за подобряване на здравната култура у нас. Вярваме, че нашата акция няма да остане само кампанийно събитие, а за много хора ще стане началото на едно съзнателно отношение към собственото здраве, добави доц. Петкова.
Кампанията, която премина под мотото „Как дишаш? Провери сега!“, се проведе в 12 градове в страната. Организаторите изчислиха, че средно по 100 души на час са се подлагали на изследването въпреки лошото време. Според статистиката 75% от хората не подозират, че имат нужда от медицинска помощ.

Ставри Таргов


 

Коментари

Новини Варна