IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
13:24 | 22 април 2014
Обновен: 19:07 | 25 август 2024

Фестивал на виното и храната започва във Варна

Фестивал на виното и храната започва във Варна

По материала работи: Златина Добрева
Фестивал на виното и храната започва във Варна

Национално изложение „Фестивал вино и храна“ ще се проведе от 25 до 27 април в Двореца на културата и спорта във Варна. В него ще участват над 50 винарски изби и производители на хранителни продукти от цялата страна. Те ще покажат своите сирена, меса, хлебни изделия, вина и др. Изложението е под надслов „Изберете българското“ и се организира от Черноморската регионална лозаро-винарска камара – Варна, сдружение „Съюз произведено в България“, Българска асоциация на сомелиерите и виноценители и Българската асоциация на професионалните готвачи. Събитието е подкрепено от община Варна.
„Основната цел на фестивала е да се изгради връзка между винари, специалисти, занимаващи се с храна и туристическия бранш“, коментира инж. Цанко Станчев от организаторите.
В изложението ще има и зона „Ресторантът“. В нея шеф-готвачът Петър Йоргов и екипът му от българската асоциация на професионалните готвачи ще предложат на посетителите гурме меню, приготвено от подбрани продукти, произведени в България. Храната ще бъде различна през трите дни на фестивала. Във Варна са едни от най-добрите готвачи на тази кухня и се смята, че градът е гурме столицата на България, разкриха организаторите.
Шеф Йоргов посочи още, че България е на трето място по износ на трюфели. Продукцията отива главно в Италия и Румъния.
„Фестивал вино и храна“ е в подкрепа на кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата.
Деница Стойчева

Коментари

Новини Варна