IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
14:47 | 22 април 2014
Обновен: 22:44 | 25 август 2024

Биологията измести географията в избора за втора матура

Биологията измести географията в избора за втора матура

По материала работи: Борис Проданов
Биологията измести географията в избора за втора матура

География и икономика вече не са най-предпочитаните предмети за втори държавен зрелостен изпит сред варненските дванайсетокласници. Тази година в област Варна най-много заявления са подадени за явяване на изпит по биология и здравно образование – 1013. Така науката, изучаваща живота, измести тази за планетата Земя. Данните съобщи за вестник „Черно море“ началникът на Регионалния инспекторат по образованието Венцеслава Генова.
След мераклиите за изпит за география най-много са тези, които искат да бъдат изпитани по философия – 682. „Интересът към философския цикъл е традиционно висок“, коментира Генова. В класацията на желанията на варненските дванайсетокласници следва английският език, като 851 зрелостници са пожелали да покажат знания по този предмет. 633-ма са заявили, че ще се явят на изпит по география и икономика.
За първия задължителен държавен зрелостен изпит, който е по български език и литература, са подадени 3779 заявления. Това не означава, че всички ще се явят на матура, тъй като някои може да не завършат успешно учебната година, обясни Генова. За втория задължителен изпит са подадени общо 3965 заявления. „Разликата в броя е, защото има хора, които не са успели да се дипломират на предни сесии“, обясни началникът на образователния инспекторат. 24 заявления са постъпили и за трета матура, която е по желание.
Държавните зрелостни изпити ще се проведат в 28 училища във Варна и в 19 в областта. На тях ще се явят 21 дванайсетокласници със специални образователни потребности, за които времето за работа ще бъде удължено.
За поредна година задължителните матури ще бъдат отново на 21 и 23 май, съответно по български език и литература и по свободно избираем предмет. Изпитите, които учениците могат да държат допълнително, ще се проведат от 27 май до 5 юни. На 20 май ще бъдат обявени списъците с разпределението на зрелостниците по училища, сгради и зали. На същата дата ще бъдат издадени и служебните бележки за допускане до изпит. Работите ще бъдат оценявани от 23 май до 6 юни. Резултатите ще бъдат обявени до 9 юни.

Деница Литарска

Коментари

Новини Варна