IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Общество
08:31 | 24 април 2014
Обновен: 06:02 | 7 септември 2024

Учениците, спечелили конкурса на НАСА, остават без награда?

Учениците, спечелили конкурса на НАСА, остават без награда?

По материала работи: Златина Добрева
Учениците, спечелили конкурса на НАСА, остават без награда?

Учениците от курсовете по астрономия във Варненската обсерватория, които наскоро спечелиха три призови места, сред които и най-голямото отличие в международния конкурс на НАСА, не знаят дали ще могат да заминат за конференцията в Лос Анджелис. В САЩ те трябва да получат престижните си награди и да представят пред световния елит в космическите науки своите проекти, които им отредиха челните места. Ръководителите на отборите д-р Веселка Радева и Силвия Захариева коментираха пред chernomore.bg, че цари пълно неведение около финансирането на пътуването и престоя на учениците. Сумите са непосилни за семействата им. Първоначално местен бизнесмен е заявил, че ще закупи самолетните билети на няколко от младите астрономи. Малко след това, миналата седмица, от Министерството на образованието съобщават, че ще се погрижат за пътните разходи. Досега обаче няма информация, а времето надпредва. Конференцията ще се проведе от 13 до 18 май и с всеки изминал ден билетите стават все по-скъпи. Има вероятност и да свършат. Силвия Захариева посочи, че има уверение от МОН, че на 28 април ще се проведе съвещание, на което ще бъде решено каква сума да бъде отпусната за учениците. Някои от тях обаче нямат визи и не смеят да подадат документи, за да не се окаже това безсмислен разход за семействата в случай, че не бъдат осигурени средства за пътуването им.
Директорът на Математическата гимназия Павлин Петков, чийто възпитаници са наградените варненци, изпрати писмо за помощ до община Варна още на 26 март. Засега няма отговор, обясни Веселка Радева. От Министерството на транспорта също са заявили, че ще помогнат на учениците, но и от там все още няма по-точна информация.
Тя посочи, че въпреки неведението дали децата ще могат да участват в конференцията на НАСА, младите астрономи от отборите, които спечелиха Голямата награда и първото място, подготвят своите презентации и постери.
Засега само бивши възпитаници на МГ, които редовно спонсорират изявите на учениците от гимназията, са осигурили частична помощ.
За пример от Варненската обсерватория посочват, че на миналогодишната конференция по връчването на Голямата награда, която спечелиха индийски ученици, е присъствал и министър-председателят на Индия.
Ако сред обществото и бизнес средите във Варна и в България има хора, които биха могли да подкрепят талантливите българчета, те могат да се свържат със Силвия Захариева, преподавател в Математическата гимназия във Варна, на тел: 0896367164.
Деница Литарска

Коментари

Новини Варна