IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
07:21 | 1 май 2014
Обновен: 09:26 | 11 септември 2024

"Седов" акостира във Варна (+СНИМКИ)

"Седов" акостира във Варна (+СНИМКИ)

По материала работи: Златина Добрева
"Седов" акостира във Варна (+СНИМКИ)

Буквално преди минути гигантският ветроход "Седов" (122 метра дължина) пристигна на мястото си във варненския порт. Той закъсня с близо ден поради натоварения трафик на Босфора. Корабът ще се състезава с останалите големи ветроходи от клас „А“ в регатата "Тол Шипс". Той е пристанал на стоянка в южната част на порта, съобщиха още от пресцентъра на регатата. „Седов” е построен през 1921 г., той наречен с името „Магдалене Винен II“. После е бил продаден и преименуван на „Комодор Джонсън“. След II световна война „Комодор Джонсън” е предаден от Великобритания на Съветския съюз като репарация, заедно с ветрохода „Крузенщерн” , който също участва в „Тол Шипс“ и акостира във Варна вчера. „Седов“ е вписан в книгата на рекордите „Гинес” като най-голям четиримачтов ветроходен кораб в света.
Днес през центъра на Варна ще премине уникалният Парад на екипажите, част от програмата на гонките. Атрактивното събитите започва започва в 17 ч. , като екипажите ще преминат през централните части на града. Тръгването е от Пристанище Варна, през ул. „Преслав, бул. „Мария Луиза” и бул. „Сливница”.  Малко преди Шадраваните ще ги чака духовият оркестър на Военноморските сили, който ще ги съпровожда до сцената на входа на Морската градина. Преди това обаче, пред общината, за екипажите е подготвено изпълнение на ученически музикални формации и мажоретки.
Пак днес, но в 10 ч. започна спортната програма на екипажите от корабите – състезания по плажен футбол, плажен волейбол, дърпане на въже, гмуркане и др. В същия час започват и гонките на килови яхти във Варненския залив пред Морска гара. Най-младите ветроходци пък ще направят демонстрации с лодки „Оптимист”.
От 10 до 18 ч.  на сцената до входа на Морската градина има културно-развлекателна програма, а в 18 ч. ще се състои официалната церемония по награждаването на призьорите от състезателната програма на регатата „Тол Шипс”, в която участват екипажите.
Всички ветроходи приемат посетители на борда си безплатно до 2 май в часовете от 10 до 18 ч. с прекъсване за обедна почивка за екипажите. В същото време на Пристанището работят атракции, заведения и търговски обекти. Достъпът до корабите е само пешеходен, като пред входа на Пристанище Варна работи новооткрит паркинг.
Борис Проданов

Коментари

Новини Варна