IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
08:55 | 1 май 2014
Обновен: 04:06 | 11 септември 2024

Читател твърди: В Морското правят изпити за заети места

Читател твърди: В Морското правят изпити за заети места

По материала работи: Златина Добрева
Читател твърди: В Морското правят изпити за заети места

Няколко дни преди синът ми да се яви на предварителен кандидатстудентски изпит във Военноморското училище, разбира, че всички места вече са заети. Това са думи на наш читател, който се обърна към медията за съдействие. Красимир Иванов заяви, че недоумява защо всички места за първокурсници са попълнени още докато кампанията е на етап предварителни изпити. По думите на Красимир синът му се все пак се явил на изпита в събота, въпреки твърденията, които чул от служител в учебния отдел няколко дни по-рано.
По случая потърсихме коментар от висшето училище. Неговият началник кап. I ранг Боян Медникаров бе категоричен, че информацията е невярна. Той заяви, че чак през юни - юли ще има ясна информация за заетите бройки. Причина за тревогите на Красимир се оказва ранната кампания по записване, която Морското училище провежда вече трети месец. Тя позволява на учениците, които завършват тази година, да кандидатстват с успеха си от ХІ клас, ако той не е по-нисък от 5,50. За кампанията са били разпространени рекламни материали в цялата страна, като на тях е имало разяснения за този начин на кандидатстване, телефони за връзка и сайт. Това явно е привлякло интереса на много ученици, понеже са постъпили доста заявления за прием. Кап. Медникаров обясни, че това в никакъв случай не означава, че местата за първокурсници са заети, понеже кандидатите реално не са записани. Това е невъзможно без диплома за средно образование. А също някои от кандидатствалите са заявили, че ще продължат образованието си в чуждестранни университети, други може да не успеят да завършат успешно ХІІ клас и т. н.
Морското училище за първа година провежда кампания за ранно записване. Тя е заимствана от учебни заведения в Европа и света и се организира по международни стандарти. Подобен прием се осъществява и в други университети в страната.
От Морското училище канят читателя ни Красимир Иванов да ги потърси и да изкаже притесненията си. Стана ясно, че ако се установи проблем, той ще бъде остранен в полза на кандидат-студента.

Коментари

Новини Варна