IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
13:19 | 1 май 2014
Обновен: 06:11 | 17 септември 2024

Връчват награди във връзка с Международния ден на сестринството

Връчват награди във връзка с Международния ден на сестринството

По материала работи: Златина Добрева
Връчват награди във връзка с Международния ден на сестринството

Медицинският университет във Варна ще отбележи Международния ден на сестринството 12 май. Тържеството ще се състои на 8 май от 10.30 ч. в аудитория "Проф. д-р Г. Капрелян". Наградите, които ще бъдат присъдени, са в категориите:„Научни приноси към сестринството"; „Практически приноси към сестринството"; „Изявен студент в учебно-практическата дейност" от специалност „Медицинска сестра"; „Изявен студент в учебно-практическата дейност" от специалност „Акушерка".
Студенти ще споделят опита си от двуседмичното обучение във Финландия на  тема „Грижа за хора с дългосрочни хронични заболявания", което проведоха през февруари 2014 г.
По повод честването на празника във фоайето на Регионалната здравна инспекция ще бъде организирана фотоизложба, представяща обучението на студентите от специалност „Медицинска сестра" и „Акушерка". В края на тържеството ще бъде излъчен 12-минутен филм за сестринството на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, който ще направи присъстващите съпричастни към празника и към напрегнатото всекидневие и проблемите, с които се сблъскват професионалистите по здравни грижи в България.
„Дамата с лампата" - Флорънс Найтингейл, е почитана английска медицинска сестра, писател и статистик. Найтингейл вярвала, че Бог я е призовал да бъде сестра. Тя става известна с пионерската си работа като такава по време на Кримската война, когато се грижи за ранените войници. Наричат я "Дамата с лампата" заради навика й да прави обиколки през нощта. С откриването на първото мирянско училище за сестри в света през 1860 г. в болницата „Свети Томас" в Лондон, Найтингейл поставя основите на професионалното сестринство. Клетвата на Найтингейл и до днес се полага от медицинските сестри. На 12 май,  рождената дата на Флорънс Найтингейл, в целия свят се отбелязва Международният ден на медицинската сестра.

Коментари

Новини Варна