IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
10:28 | 4 юни 2015
Обновен: 19:26 | 25 октомври 2024

Две градини няма да съберат достатъчно деца за първа група

Окончателната картина на заетите места ще е ясна през септември

По материала работи: Златина Добрева
Две градини няма да съберат достатъчно деца за първа група

Две детски градини във Варна най-вероятно няма да успеят да съберат достатъчно кандидати за първа група. Това са СДГ № 34 „Горски кът“ в курорта Златни пясъци и ЦДГ № 22 „Горска приказка“ в “Аспарухово”.

„Това не са окончателни данни, тъй като записването на приетите деца все още тече. След това ще има и второ класиране. Още една оптимизация ще се направи след окончателното записване на децата в предучилищна възраст. Много родители се насочват към подготвителните групи в училища и така се освобождават допълнително места в детските градини.

Едва в началото на септември, когато имаме окончателната картина на заетите места, можем да мислим за пренасочване на деца, които са записани в детски градини, където бройката не е достатъчна, за да се сформира група. Категорично не може да се говори за затваряне на детски градини, тъй като дори да нямат първа група, в тях се обучават деца в по-горни групи“, коментира за вестник „Черно море“ директорът на общинската дирекция „Образование и младежки дейности“ Лилия Христова.

Според нея причината за малкия брой кандидати за СДГ № 34 „Горски кът“ е, че в район „Приморски“ са се отворили много нови места в детски градини, които са в града и най-вероятно са по-удобни за родителите. Лилия Христова подчерта, че в перспектива трябва да се мисли за нова градина в курортните комплекси и вилната зона, която да се помещава в общинска база, тъй като сградата на СДГ № 34 „Горски кът“ е под наем.
Полина Петрова

Коментари

Новини Варна