IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Общество
10:19 | 15 юли 2015
Обновен: 03:41 | 3 септември 2024

Аптеките се отчитат вече дистанционно

Отпадна посещението в офисите на НЗОК

По материала работи: Златина Добрева
Аптеките се отчитат вече дистанционно

От 1 юни т.г. тестово стартира дистанционното отчитане на електронните отчетни документи (XML файлове) на търговците на дребно с лекарствени продукти (аптеки), съобщиха от НЗОК.  Това стана възможно, благодарение на разработените и внедрени нови услуги от ІТ експертите на институцията съвместно с Българския фармацевтичен съюз.

Услугите улесняват аптеките, които могат да се отчитат в рамките на 24 часа дистанционно. Отпада необходимостта да се посещават офисите на районните здравноосигурителни каси (РЗОК).

Дистанционното отчитане през персонализираната информационна система на здравната каса (ПИС) дава възможност за повишаване на контрола върху дейността на договорните партньори. Отчетите се подписват с електронен подпис на управителя на съответната аптека и е ясно кой носи отговорността за подадените данни.

Освен това системата открива несъответствия между издадените рецепти и регистъра на рецептурните книжки на хронично болните – валидни ли са рецептурните книжки и диагнозите, отразени в тях, което дава възможност за контрол и корекции.

От първи юли т.г. аптеките, договорни партньори на НЗОК, могат да подават своите отчети само дистанционно през портала на институцията.

В първите дни на юли ни беше малко трудно, но вече посвикнахме, каза председателят на районната колегия на Българския фармацевтичен съюз във Варна - Рада Пехливанова. Хубавото на новата система е, че отчита грешките веднага и те могат да се коригират. По-бързо става и обработката на данните. Единственият проблем може да възникне при срив на интернета, но засега това не е ставало, каза още Пехливанова.
Ставри Стефанов

Коментари

Новини Варна