В една чаша пресен зелен фасул – около 100 г, се съдържат 31 калории, 0 г мазнини, 7 г въглехидрати, 3 г фибри, 3 г захар и 2 г протеин. Той е с богато съдържание на витамините А, C и K, съдържа още фолиева киселина, тиамин, рибофлавин, желязо, магнезий и калий, информира puls.bg.
В зеления фасул се открива високо количество хлорофил, който може да блокира канцерогенните ефекти на хетероцикличните амини, които се образуват при печенето на скара на меса при висока температура. Ако обичаме месото препечено, трябва да се уверим, че го консумираме заедно със зелени зеленчуци.
За жените, които са в детеродна възраст, консумацията на повече желязо от растителни източници, включително спанак, тиква и зелен фасул, подпомага плодовитостта. Това се посочва в данни на публикации от Медицинското училище в Харвард, САЩ.
Адекватният прием на фолиева киселина също е необходим при бременните жени, за да се предпази плодът от дефекти на невралната тръба. Една чаша зелен фасул осигурява приблизително 10% от дневната нужда от фолиева киселина и 6% от необходимото за деня желязо.
Адекватният дневен прием на фолиева киселина може да помогне и срещу депресия. Важният елемент предотвратява натрупването на излишно количество хомоцистеин в организма, което пречи на кръвта и хранителните вещества да достигнат до мозъка.
Излишъкът от хомоцистеин може да попречи и на синтеза на хормоните серотонин, допамин и норепинефрин, които регулират настроението, съня и дори апетита.
Количеството от една чаша зелен фасул осигурява 14,4 мкг витамин K, което почти 20% от ежедневната нужда на организма. В същото количество могат да се открият и 4% от нужния за деня калций. Адекватният прием на витамин K е полезен за здравето на костите, тъй като подобрява усвояването на калция и намалява уринната му екскреция.