IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Лайфстайл
16:48 | 2 декември 2015
Обновен: 18:49 | 7 септември 2024

Ха сега! Отказът от хляб и бира стимулира мозъка

Причината – отказът от глутен, който се съдържа в тях

По материала работи: Деян Михайлов
Ха сега! Отказът от хляб и бира стимулира мозъка

Ако искате да се заредите с енергия, да подобрите концентрацията си и да стимулирате мозъка си, трябва да се откажете от консумацията на хляб, макарони, торта и дори от бира, съветват британски експерти, цитирани от "Дейли експрес". 

Специалисти от университета на Абърдийн, Шотландия, са установили, че всички тези ползи човек може да си осигури, изключвайки глутена от менюто си. Глутенът се съдържа в редица храни, в това число и във всички оризови, ечемични и пшенични продукти. 

Именно поради тази причина безглутеновата диета е популярна сред знаменитости като актрисата Гуинет Полтроу, певицата Майли Сайръс и шампиона по тенис Новак Джокович. 

За целите на изследването 95 души - 64 жени и 31 мъже, са спрели да консумират и пият всичко, съдържащо глутен - хляб, макарони, торти и дори бира, за период от три седмици, преди да се върнат към обичайния си начин на хранене. 

Всички участници в изследването са съобщили, че по време на безглутеновия режим физическите и умствените им функции значително са се подобрили. 

"Интересно беше да открием, че безглутеновата диета противодейства на усещането за умора, повишава енергията, подобрява концентрация, избистря мисълта, ускорява времето за изпълнение на определени задачи. Не по-малко интересно беше да установим, че никой от участниците не натрупа излишно тегло през безглутеновия период", казва д-р Александра Джонстън от изследователския екип

Коментари

Новини Варна