Варна 23°
fallback
Лайфстайл
11:10 | 12 август 2015
Обновен: 16:32 | 20 септември 2024

Да утолим жаждата с екзотични плодове

Киви и папая, вкусно и полезно

По материала работи: Златина Добрева

Природата щедро ни поднася най-полезното за жегите меню: в малко калории, ни дарява с богати на вода плодове, които освен че са вкусни, осигуряват необходимите му полезни вещества, витамини, минерали и електролити. С тяхна помощ организмът ни може по-лесно да се справи с високите температури на околната среда и поддържа водния и електролитния си баланс, от което пък зависи до голяма степен правилното осъществяване на всички метаболитни процеси и оптимално функциониране на централната нервна система.

 

Кивито е по-скоро подобен на малините и сродните им плодове – расте на храст, съдържа множество дребни семчици, но в сравнение с тях е с огромен размер. Някога се е намирал само по земите на Далечния Изток и Южен Китай, но днес се отглежда дори и в нашата страната. Сочен, приятно зелен, сладък и едновременно кисел. Кисел и заради многото витамин С, което съдържа, дори повече от портокала. Няма да е изненада да се спомене, че и той също е богат на калий, но и на витамин Е, което му придава невероятна мощ за борба с вредните свободни радикали и инфекциозни причинители, а през лятото знаем заради слънцето и жегите тялото ни непрекъснато трябва да се справя с вредни за него микроорганизми, клетки и частици. Какво по-добро от киви, в студ и в пек, за да помогнем на устойчивостта на имунитета?! С едно киви за закуска би могъл и да се реши друг проблем, който не е необичаен за някои хора през лятото – затегнатия стомах, което действие се получава от съдържащите се в него фибри.

 

Друг южен плод с подобни характеристики е папаята: също осигуряваща сериозна доза витамин С – един средно голям плод съдържа 224% от дневните нужди на този витамин (!), витамин Е, но и витамин А, витамин К, фолиева киселина, витамини от В групата, както и минералите: магнезий, мед, калций, разбира се, калий... Но това, което прави този екзотичен плод уникален, е съставът от алфа и бета каротин, лутеин, зеаксантин и ликопен. С тези антиоксидантни съставки папаята може да се смята за плод на младостта  - защото зеаксантинът бори остаряването на очната макула и ни пази от загуба на зрението; наличието на витамин К подобрява усвояването на калций, което поддържа здрава костната матрица и задържа процесите на загуба на костна плътност; заради наличието на бета-каротин се смята, че плодът предотвратява процеси на развитие на рак на дебелото черво и рак на простатата; пак заради тях се намалява и рискът от развитие на астма при предразположените; заради фибрите, калия и витамините от В групата се подсилва сърцето; заради витамините А и С и специфичните ензими в него кожата се съхранява здрава, еластична и красива; папаинът подпомага и храносмилането и предотвратява запека; наличието на фибри подобрява нивото на кръвна захар, липиди и инсулин в кръвта, което е от полза и за диабетици.  

Полезните свойства на папаята е невъзможно да бъдат изчерпани в пособен списък, такъв е и случаят на мангото. То също впечатлява с невероятна комбинацията:  от мед, калций, желязо,  зеаксантин, бета-каротин, витамин С, витамин А, витамин К, фолиева киселина и витамин В6, калий... Подобно на папаята съхранява младостта на очите и кожата, предпазва от астма, рак, включително левкемия, остеопороза, сърдечно съдови заболявания, подобрява храносмилането и е подходяща за консумация от диабетици храна.

 

puls.bg

 

Автор на статията:
Златина Добрева
0 коментара
fallback
fallback