IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Лайфстайл
17:35 | 26 юли 2015
Обновен: 22:28 | 23 август 2024

Знаете ли, че ...

Петлите пеят рано сутрин в строго йерархичен ред

По материала работи: Слав Велев
Знаете ли, че ...

Японски учени установиха, че рано сутрин петлите пеят в строго йерархичен ред. Резултатите от изследванията са публикувани в Scientific Reports.

 

Още през 2013 г. група изследователи публикуваха в Current Biology статия, в която твърдяха, че механизмът на пеене на петлите се регулира от вътрешен биологичен часовник на птицата, предава БГНЕС.

 

Както е известно, всичко в птичето семейство е подчинено на строга йерархия, в рамките на която птиците, които се намират по-нависоко в социалната стълбица, могат да кълват стоящите по-долу. Социалният рейтинг на петлите се изразява в приоритетен достъп до храна и кокошка.

 

Изследвайки група от четири петела, учените открили, че онзи, който е на върха на йерархичната стълбица, винаги пее пръв в ранните сутрешни часове. В зависимост от мястото в йерархията, пеят по ред вторият, третият и четвъртият.
Учените са открили също, че ако бъде извадена птицата - лидер от групата, то неговата господстваща роля, включително правото да пее пръв, поема петелът, който стои на по-долното стъпало.

Коментари

Новини Варна