Варна 24°
fallback
Лайфстайл
20:09 | 17 юли 2015
Обновен: 11:44 | 20 септември 2024

За или против хляба в диетата?

Поглед върху вредите от изключването му

По материала работи: Борис Проданов

Въглехидратите са едни от най-мразените хранителни вещества, обвинявани за наднорменото тегло. Много хора, предимно жени, изключват хляба и тестените изделия в името на стройната фигура.

Да, но зърнените продукти не са виновни за всичките ви беди по отношение на теглото. Дори има някои не дотам хубави неща, които се случват с тялото ви, когато премахнете тестените изделия от диетата си. Преди всичко е добре да се разграничат рафинираните въглехидрати от пълнозърнестите. За преработените захари да не говорим!

Ето един по-широк поглед върху вредите от изключването на хляба като цяло:

1. Губите „водно“ тегло Когато спрете да ядете хляб, усещате как започвате да намалявате теглото си доста бързо. Да, обаче, това не са мазнини, а течности. Въглехидратите се складират в тялото под формата на гликоген. Всеки грам въглехидрати спомага за складиране на три до четири грама вода. Това спомага за увеличаването на теглото. Но за да настъпи същинско отслабване, трябва да мине доста време, тъй като редукцията на мазнини започва да се случва активно чак след 20-ия ден на диетичния режим.

2. Хващате „нисковъглехидратен грип“ Въглехидратите са основен източник на енергия за мозъка. Когато човек премахне въглехидратите от диетата си, тялото започва да търси алтернативни източници на енергия, като се обръща към мазнините. От този процес обаче се получават крайни продукти, наречени кетони. Резултатът: лош дъх, сухота в устата, умора, слабост, виене на свят, а в по-тежки случаи дори безсъние, гадене и „мозъчна мъгла“. Общо взето симптомите са подобни на тези на грипа. Оттам идва и прозвището, с което се назовава това състояние.

dnes.bg

Автор на статията:
Борис Проданов
0 коментара
fallback
fallback