Снимка: Freepik
Рецепта за тирамису, което включва козунак? Звучи като нещо несъвместимо, но съвсем не е така. След великденските празници със сигурност ви е останал козунак, който е изсъхнал и никой не иска да яде. За да го изведете на следващото ниво, превърнете го в пухкав десерт ала тирамису с нашата чудесна рецепта:
- 300 мл еспресо, изстинало
- 75 мл тъмен ром
- 150 г захар
- 6 големи яйца
- 1 щипка сол
- 120 мл бяло вино
- 500 г маскарпоне
- 200 г козунак, нарязан на филийки
- 2-3 супени лъжици какао
- 2-3 супени лъжици настърган
- шоколад
Излейте кафето в купа. В него разтворете рома и захарта, разбъркайте добре. Разбийте жълтъците в голяма купа с щипка сол до пухкава смес. В отделна купа разбийте белтъците с останалата захар и бялото вино до пухкава смес. Внимателно добавете маскарпонето към белтъците и разбъркайте с шпатула. Добавете сместа с жълтъците и разбъркайте с шпатулата. Потопете всяка от филийките козунак в кафето. Подреждайте филийка козунак, следвана от слой крем. Повторете процедурата, докато използвате всичкия козунак и крем. Поръсете с какао и шоколадови стърготини. Приберете в хладилник за 4 часа преди да сервирате.
Четете повече в az-jenata.bg
Коментари