IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Лайфстайл
20:51 | 12 юли 2015
Обновен: 09:17 | 18 септември 2024

Вижте един от най-бруталните затвори в света (СНИМКИ)

Подът винаги е в течности и фекалии. Затворниците получават вода по два пъти на ден, а храна само веднъж

По материала работи: Слав Велев
Вижте един от най-бруталните затвори в света (СНИМКИ)

Сгушени като добитък в клетка, не по-голяма от най-обикновена барака, някои от мъжете вътре са по-болни, гадни и миризливи от самата ражда и напоена гняс по решетките на затвора в Ел Салвадор, пише БРАТО.bg. 12 метра широките на 15 метра високите клетки са натъпкани с по повече от 30 свирепи бандити. Клетките се пръскат от навалица, а бандитите са вътре само заради една улична война – битката за власт между бандите MS-13 и M18.

 

 

Мъжете вътре страдат повече от здравословни проблеми, отколкото от забити ръждясали пирони в гърлото. Поне за последната година, а затова си има причина.

Клетките...

 

Това е Централна Америка, а тук хората страдат от постоянни убийства и други видове престъпления. Държавата Салвадор е в тежко състояние след 12 годишната гражданска война. Ел Салвадор е на второ място по брой убийства на човек от населението в света с 66 убийства на 100 000 души през 2011 година, като по този начин се превръща в едно от най-жестоките места на света.

 

Затворът...

 

 

Храната е също често срещана причина за оплакване сред лишените от свобода. Въпреки че могат да получават храна, затворниците казват, че е много трудно тя да стигне до тях, тъй като сготвеното трудно минава след проверка. Познай защо?

 

Коридорите...

 

Да се върнем обаче на живота в дранголника. Мара Салватруча, водачът на MS-13, и неговият колега от другата банда – M18 – Барио, си стиснаха ръцете само и само, за да има по-добри условия за живеене в затвора. Двамата и техните поддръжници са вътре по настояване на правителството, като са под строг надзор с максимална сигурност, а именно това е разликата между обикновените затвори и този. Този просто не е обикновен. Вътре се влиза за неопределено време, тъй като целта е бандитите да са вътре, а не навън.

 

 

 

Примирието бе обявено през март м.г., но убийствата секнаха едва в началото на юли. Около 50 000 салвадорци принадлежат на уличните банди. Салвадорските служители на сигурността се чувстват безсилни на улицата, а там командват бандите. След обявеното примирие убийствата зад решетките спират, но преди това са между 12 и 15 на ден.

 

 

“Това примирие е доста крехко и може да се случи всеки един момент”, признава директорът на Върховния съд Мигел Фортин.

 

Бандитите, рамо до рамо

 

Лидерите получават интимни посещения, разбирай проститутка му идва на гости, гледат телевизия на плазми и не престават да общуват с външния свят. И двете банди имат своите корени в Южна Калифорния, където младите търсят убежище от гражданските войни в Централна Америка. Клонове на бандите движат дори в Лос Анджелис, но пипалата им обгръщат още Гватемала и Хондурас.

 

 

 

Чудиш се къде са надзирателите? Няма ги, обаче около затвора гъмжи от тежковъоръжена полиция, която не чака за разрешение да стреля на месо. Те ходят по решетките, които са един вид таван на затвора и при нужда стрелят през тях.

 

“Който се опита да прехвръкне, ще хвръкне”, казват ченгетата, които нямат нищо общо с нашите шишковци, които те вътрят за 20 лв.

 

 

Охраната рядко влиза вътре. Това се случва и само в определени крила. Когато идват посетители например, за проверки или когато затворниците ходят на училище. Точно така. Имат образователни предмети, които често биват спирани за определени срокове, тъй като училите не смятат да рискуват със здравето си.

 

 

Затворникът не е получавал медицинска помощ почти половин година

 

Как се излиза от този затвор? Малко или много се следи за поведението на затворниците, но това става рядко. Ако си влязъл за хулиганство или нещо в тези граници, можеш да поседиш месеци, но при положение, че вътре не си убил някого. И да те пуснат, ти няма да излезеш, защото навън не те чака нищо добро. Или те очаква мъст от другата банда или лично от твоята, така че в повечето случаи от затвора се излиза… с краката напред. Сещай се.

 

 

В превод: “Прости ми, мамо, за лудия ми живот”

 

“Синът ми се забърка в нещо, заради обкръжението си. Влезе без да е убил човек и го чаках да излезе съвсем скоро. После разбрах, че бил убит с пластмасово шише. Не можах да повярвам. Имах планове за моя син, но … Тези вътре са животни, те са диваци. Хора вътре няма”, разказва една майка пред БиБиСи, като желае да остане в анонимност, защото се страхува, а страхът в Салвадор е най-голямата сила на бандите. Тези, които са в примирие, до утре може би…

Коментари

Новини Варна