IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Лайфстайл
19:44 | 10 юли 2015
Обновен: 19:44 | 9 септември 2024

Децата ни дебели, тийнейджърите пък кльощави

Подрастващите вече са по-високи и с го-големи крака, сочи проучване

По материала работи: Борис Проданов
Децата ни дебели, тийнейджърите пък кльощави

При децата се наблюдава тенденция към затлъстяване, а при тийнейджърите опасно ниско тегло. Това сочат първите данни от специално изследване в София на Института по антропология при БАН. То и е първото от 30 г. насам.


От 1980 г. досега подрастващите не са изследвани за растежа и развититето си и за промените, казва Яница Жечева, главен асистент в секция "Антропология и анатомия", цитирана от БНР.


"Голяма промяна остава само в увеличаването на наднорменото тегло. Има повишаване на ръста, на крайниците, на долния крайник, по-големи ходила също", добави тя.


Оказа се обаче, че на фона на затлъстяването при децата, тийнейджърите масово гладуват и се подлагат на диети, което пък води до поднормено тегло.


10 на сто от изследваните ученици имат поднормена охраненост или кльощавост, съобщи Жечева.


"Открихме, че освен затлъстяването, вече като проблем се проявяват поднормената охраненост. Това е при децата, които са с по-ниско тегло, ръст, като свързваме това със стартирането на диети. Поднормената охраненост също води след себе си много здравословни усложнения, също и на нея трябва да бъде обърнато внимание", предупреди тя.


Данните могат да променят медицинските стандарти за педиатрите и стандартите, изготвяни от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.


Само преди два месеца проучване с участието на Световната здравна организация показа, че България е пета в Европа по затлъстяване на децата.


Преди това и национално изследване показа тревожната тенденция за увеличаване на теглото при децата в България.


При 25 % от децата с наднормено тегло се установи, че ядат тестени изделия и картофен чипс повече от един път дневно, а 57,3 % пият безалкохолни напитки един или повече пъти.


34 % от децата с наднормено тегло не ядат пресни плодове.


Според специалистите както нездравословният модел на хранене, така и ниската физическа активност е важен фактор за рязкото увеличаване честотата на свръхтеглото и затлъстяването.


dnes.bg

Коментари

Новини Варна