IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Лайфстайл
15:15 | 14 октомври 2024
Обновен: 17:17 | 14 октомври 2024

Ролята на билковите добавки в поддържането на хормонален баланс

По материала работи: Слав Велев
Ролята на билковите добавки в поддържането на хормонален баланс

Билковите добавки подобряват хормоналния баланс, особено в периоди на хормонални промени, като менопауза или други здравословни състояния. Естествените екстракти, тинктури и хранителни добавки са ефективен начин за регулиране на хормоните. Те са особено ценни за жени, които търсят допълващи решения към традиционната хормонозаместителна терапия.

Подходящи билкови добавки

Има няколко основни съставки, които подобряват хормоналния баланс, включително:

1. Екстракти и тинктури

Билковите екстракти и тинктури съдържат активни вещества, които взаимодействат с ендокринната система, обясняват специалистите на Revita.bg. Те подпомагат хормоналния баланс и се грижат за ендокринното здраве.

Например, екстрактите от женско биле (сладък корен) регулират нивата на кортизол и естроген, което ги прави идеални за жени, изпитващи хормонални колебания. Женското биле също така подпомага надбъбречните жлези, които играят централна роля в производството на полови хормони, особено при стрес.

2. Адаптогени

Адаптогените са група билки, които помагат на организма да се справи с физическия и емоционален стрес, като по този начин възстановяват хормоналния баланс. Те включват ашваганда, родиола и мака, които подобряват работата на ендокринната система, като я адаптират към промените в околната среда и вътрешния биохимичен баланс.

Мака, например, улеснява хормоналната регулация при жени, преминаващи през менопауза, а в същото време увеличава енергията и либидото.

3. Билки за женското здраве

Много други билки се използват за поддържане на ендокринното здраве при жените, включително:

  • червена детелина – помага за регулирането на нивата на естроген и облекчава симптомите на менопаузата, като горещи вълни и нощно изпотяване;
  • вечерна иглика – подпомага продукцията на хормоно-заместителни вещества, благодарение на естествено съдържащите се в нея омега-3 мастни киселини.

Хранителни добавки

Те са обогатени с витамини и минерали и също имат положителен ефект върху хормоналния баланс. Най-често включват:

  • цинк – участва в производството на хормоните и регулацията на биохимичните процеси в организма;
  • витамин В комплекс – също играе роля в хормоналната продукция и здравето на ендокринната система.

Приемът на натурални добавки е природно решение за поддържане на хормоналния баланс. Те работят в хармония с организма, като възстановяват естествения му ритъм и подпомагат процесите на саморегулация. Важно е обаче да помните, че приемът на билки, адаптогени и други суплементи трябва да бъде съобразен с индивидуалните нужди и особености на организма. Консултирайте се с лекар, преди да ги приемате.

 

Новини Варна