IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 25°
Лайфстайл
12:00 | 21 септември 2024
Обновен: 14:33 | 21 септември 2024

Край на една епоха! CD плейърът отиде в историята на автомобилното оборудване

Изненадващо - има повишено търсене на старата технология, мнозина шофьори си я искат

По материала работи: Слав Велев
Край на една епоха! CD плейърът отиде в историята на автомобилното оборудване

Система за забавление, която беше част от автомобилите в продължение на 40 години, вече е изчезнала напълно от новите модели - и много шофьори ще се ядосат за това. Поне това показва проучване на британците от "Which?". 

CD плейърът в колата официално е мъртъв, след като последният производител, предлагащ такъв в превозно средство, го премахна. И премина към модерните технологии за стрийминг. Шофьорите вече няма да се затрупват с кутии от компактдискове, но това поражда друг проблем. Водачът ще се разсейва допълнително, тъй като ще трябва да рови из менюто, докато намери любимото парче, пише AutoMedia.

Subaru беше последната марка, която продаваше модел с вграден CD плейър. Но това се промени тази година. Японската автомобилна компания лиши своя SUV Forester от компактдиск като част от актуализация на модела. Като част от фейслифта, CD плейърът е заменен в полза на вградени стрийминг услуги чрез Apple CarPlay и Android Auto или чрез свързване на смартфон чрез USB. Това привежда Forester в съответствие с останалата част от моделната му гама.
 
 

И слага край на четири десетилетия на CD плейъри в колите, като Mercedes-Benz са първите, които предлага технологията през 1985 г. като наследник на касетофона. Последният нов модел, продаден с касетен дек, изчезна по-скоро, отколкото може би очаквахте. Lexus все още продаваше такъв в своя модел SC до 2009 година.

Докато автомобили с големи CD-чейнджър системи (често разположени в багажника или жабката) не се продават от много време, само през миналата година бихте намерили селекция от нови модели с единични дискови плейъри. Списъкът включваше още Subaru XV, Porsche 718 и Lexus LC. Но с решението Forester да премахне скромния CD плейър, това наистина е краят на една ера, твърди "Which?".

Не е изненадващо, че не всеки ще се зарадва да чуе новината. Според данни на Digital Entertainment and Retail Association продажбите на компактдискове са се увеличили с 3,2% на годишна база през първата половина на 2024 г. Е, това вече звучи  учудващо, но явно е факт. Нещо като модата по връщането на винила. Шофьорите вече се оплакаха масово, че не могат да пускат компактдиска в новите си двигатели. Мнозина предпочитат тази технология, макар и да навъртя вече 40 години.

Още любопитни новини от света на автомобилите четете на AutoMedia

Коментари

Новини Варна