Варна 21°
fallback
Лайфстайл
15:40 | 4 август 2024
Обновен: 18:41 | 20 септември 2024

Карайте внимателно, отсрещният Форд може да ви изпорти на полицията

Технологията открива автомобили, които превишават скоростта, и автоматично изпраща сигнал до органите на реда

По материала работи: Слав Велев

Американският автомобилен гигант "Форд" е представил патент за нова технология, която открива автомобили, които превишават скоростта, и автоматично изпраща сигнал до полицията, като предоставя данни за водача, които могат да бъдат използвани за налагане на наказание. Патентната заявка, озаглавена „Системи и методи за откриване на нарушения за ограниченията на скоростта“, беше публикувана от Службата за патенти и търговски марки на САЩ на 18 юли 2024 година, но е подадена в началото на миналата 2023 година.

Патентът очертава, че системата ще забележи кола, която нарушава ограничението „с голяма разлика“, след което ще заснеме изображения на разпознаваеми идентификационни характеристики на превозното средство с превишена скорост, като регистрационна табела, марка, модел, цвят на боята, щети по каросерията, стикер и тн. Използването на лични автомобили за контрол на скоростта ще улесни работата на служителите на реда, тъй като след това снимките ще бъдат предадени на полицията чрез интернет, за да може да се продължи проследяването на превозното средство. В същия момент сигнал за нарушение ще бъде изпратен и на полицейска кола в района. Полицаите ще получат инструкции на таблото си или чрез звуков сигнал през звуковата система на колата.

Не е ясно дали системата ще уведомява полицията за превишаване на скоростта на самия автомобил, на който е монтирана системата. Може само да се предположи, че Ford най-вероятно няма да позволи подобна функция, защото това би могло значително да затрудни продажбите на автомобилите, в които е вградена въпросната система.

Важно е да се отбележи, че това е само патент. Няма данни, че такава система в момента се разработва или ще бъде внедрена. Както много други компании, Ford редовно подава патентни заявки за нови автомобилни технологии, но не всички от тях стигат до производство.

Автор на статията:
Слав Велев
Ford полиция видео ограничение внимание форд авто мото коли
1 коментара
fallback
fallback