Варна 16°
fallback
Лайфстайл
12:43 | 8 юни 2015
Обновен: 03:04 | 20 септември 2024

Експерти: Внимавайте какви слънчеви очила си купувате

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор следи доколко безопасни са стоките

По материала работи: Борис Проданов

Стартира кампания „Безопасно лято", която ще следи за качеството на слънчевите очила, надуваемите атрибути и изобщо цялата гама от потребителски стоки, които използваме през летния сезон.

От днес до края на активния туристически сезон Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) ще следи доколко безопасни са стоките, които купуваме.

Главният секретар на агенцията Валентин Чиликов даде съвети относно най-важните неща, които потребителите трябва да знаят. На първо място при очилата трябва да се следи дали имат т. нар. маркировка C, която указва нивото на защита, както и инструкция за употреба на български. Потребителите трябва да се съобразяват и с това как почистват очилата си, тъй като неправилното отстраняване на следи от стъклата може да доведе до увреждане на филтъра, а оттам и на зрението.

Ако очилата са с филтър тип клас 4, хората трябва да знаят, че те категорично са забранени за шофиране. „Те могат да доведат до загуба на част от зрителното поле, а това води до реална опасност от ПТП", предупреди Чиликов.

По отношение на надуваемите играчки той предупреди, че те не могат да бъдат използвани като средство за спасяване. Спасителният пояс например може да се ползва само когато детето усеща дъното.

Експертът Вася Миланова е сред тези, които също ще проверяват обектите. Проверките през годините сочат, че има до 30% несъответствие при различните продуктови групи, особено при очилата.

Нарушенията най-често са липса на маркировки и инструкция на български за употреба.

Общо над 100 обекта за продажба на очила и надуваеми атрибути ще бъдат проверени до края на седмицата.

Междувременно от ДАМТН предупредиха търговците да очакват внезапни проверки през почивните дни. При установяване на нередности, агенцията изтегля от търговската мрежа стоката и се издава акт за административно нарушение.Глобите за производители и вносители на стоки, които не са по установените стандарти, възлизат между 500 до 10 000 лв., а за търговците от 250 до 1000 лв.

Автор на статията:
Борис Проданов
0 коментара
fallback
fallback