IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Лайфстайл
08:20 | 24 май 2015
Обновен: 21:49 | 8 септември 2024

Умните автомобили може да предизвикат срив в мобилните мрежи

Шофьорите попаднали в задръстване ще използват интернет връзката си за да търсят алтернативни маршрути

По материала работи: Слав Велев
Умните автомобили може да предизвикат срив в мобилните мрежи

Аналитици от Machina Research изказаха предположение, че в скоро задръстванията по пътищата ще доведат до сериозни пречки в работата на мрежите за мобилни връзки. Това съобщава прессъобщение в официалния сайт на компанията.

 

Аналитиците стигнаха до този извод въз основа прогнозите за увеличаване броя на умните автомобили. Под тях се разбира транспорт, включен към глобалната мрежа за обмен на данни или чрез смартфона на собственика, или чрез вграденото специализирано оборудване в автомобила. Умните автомобили използват М2М-решения, които предполагат връзки между различни датчици и сензори въз основа на безжична връзка. Според отчета на компания Gartner, към 2020 г. всеки пети автомобил в света ще използва някакъв вид Wi-Fi връзка, за да работи.

 

Machina Research предупреждава, че това може да доведе до резки сривове при натоварване на мбилните мрежи в пиковите часове. Шофьорите на умни автомобили, попаднали в задръстване ще използват интернет връзката си за да търсят алтернативни маршрути, а пътниците – за търсене на забавления, а възникналото пренатоварване на мрежата може да усложни работата на системите за навигация в колите.

 

Източник: Лента 

Коментари

Новини Варна