IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Лайфстайл
14:45 | 19 април 2022
Обновен: 12:08 | 21 ноември 2024

За мераклиите: Да омесим козунак на конци, без да се провалим!

Вижте основните насоки, които да следвате

По материала работи: Слав Велев
За мераклиите: Да омесим козунак на конци, без да се провалим!

Ето рецепта и някой основни съвети как да приготвите вкусен козунак на конци, без да се провалите:

Продукти:

- 500 г брашно

- 3 яйца

- 160 г захар

- 130 г масло

- 130 г прясно мляко

- 1 пак. мая

- 1/2 щипка сол

- 1/2 кора и сок от лимон

- 1 ампула ванилия

- 100 г стафиди

- 1 ампула ром

- 1/2 пак. локум

По желание се добавя и кулинарен шоколад (парченца)

Приготвяне:

Правим кладенче от брашно, солта, лимоновите корички, слагаме яйцата (като отделяме 1 жълтък за намазване), ванилията, прясното мляко, сока от лимона, настърганата лимонова кора и захарта, накрая слагаме маята, съветва az-jenata.bg.

Започваме да месим като добавяме постепенно разтопеното масло. Трябва да получим меко тесто. Оставяме на топло да втаса около 1 час. През това време поръсваме стафидите със рома.

След като е втасало вече тестото, го разделяме на 6 топки.. Правим 6 ленти, и във всяка слагаме по малко от стафидите и локума,3-те се слагат вертикално, 3-те хоризонтално и се преплитат, слагат се една под друга, като се редуват. Оформяме като топка, поръсваме обилно със захар.

Печете във форма за торта, обилно намазана с масло. Оставяме да втаса отново, и печем в умерена фурна.

Коментари

Новини Варна