Ето рецепта и някой основни съвети как да приготвите вкусен козунак на конци, без да се провалите:
Продукти:
- 500 г брашно
- 3 яйца
- 160 г захар
- 130 г масло
- 130 г прясно мляко
- 1 пак. мая
- 1/2 щипка сол
- 1/2 кора и сок от лимон
- 1 ампула ванилия
- 100 г стафиди
- 1 ампула ром
- 1/2 пак. локум
По желание се добавя и кулинарен шоколад (парченца)
Приготвяне:
Правим кладенче от брашно, солта, лимоновите корички, слагаме яйцата (като отделяме 1 жълтък за намазване), ванилията, прясното мляко, сока от лимона, настърганата лимонова кора и захарта, накрая слагаме маята, съветва az-jenata.bg.
Започваме да месим като добавяме постепенно разтопеното масло. Трябва да получим меко тесто. Оставяме на топло да втаса около 1 час. През това време поръсваме стафидите със рома.
След като е втасало вече тестото, го разделяме на 6 топки.. Правим 6 ленти, и във всяка слагаме по малко от стафидите и локума,3-те се слагат вертикално, 3-те хоризонтално и се преплитат, слагат се една под друга, като се редуват. Оформяме като топка, поръсваме обилно със захар.
Печете във форма за торта, обилно намазана с масло. Оставяме да втаса отново, и печем в умерена фурна.
Коментари