IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Лайфстайл
13:43 | 22 януари 2015
Обновен: 07:45 | 11 септември 2024

Спряха бонбони заради обвинения в расизъм

Били черни и напомняли колониалните времена

По материала работи: Златина Добрева
Спряха бонбони заради обвинения в расизъм

Световноизвестният производител на желирани бонбони "Харибо" беше принуден да спре продажбата на вид бонбони в Швеция и Дания, определени в социалните мрежи като расистки, пише британският "Мирър".
Бонбоните са черни, имат лица и са направени от сладък корен. Според потребителите в социалните мрежи бонбоните напомнят на колониалните времена. „Мултикултурализъм, колониално наследство и търговия с роби? "Харибо" ме накараха да се замисля за датското ни наследство“, пише потребител в "Туитър".
От компанията заявиха, че не са подозирали, че продуктът им ще предизвика негативни реакции и обещаха да продължат производството на бонбоните, но под различна форма, пише dnes.bg.
Още в петък снимката на тези бонбони беше премахната от датския сайт на фирмата.
Това не е първият случай, в който компанията е критикувана заради расизъм. През 2013 г. в сезонните коледни бонбони имаше две черни фигурки на икономи. Тогава продуктът също беше изтеглен от пазара.

Коментари

Новини Варна