IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Лайфстайл
21:38 | 7 януари 2015
Обновен: 21:42 | 9 септември 2024

CES 2015: Зарядно зарежда телефоните ни за секунди

Смартфон бе зареден от почти изцяло паднала батерия до пълния си капацитет за по-малко време, отколкото е необходимо, за да заври чайник

По материала работи: Слав Велев
CES 2015: Зарядно зарежда телефоните ни за секунди

Най-новото технологично чудо бе показано на изложението CES 2015, което се провежда в Лас Вегас: смартфон  бе зареден от почти изцяло паднала батерия до пълния си капацитет за по-малко време, отколкото е необходимо, за да заври чайник.

Израелската компания, която стои зад това, Storedot, е показвала подобно постижение и преди.

Удобството да зареждаме устройствата си около 100 пъти по-бързо, отколкото в момента, има потенциала да направи революция в начина, по който се използват мобилните телефони, таблетите, лаптопите и удобните за носене технологии.

Органични батерии

Това не е нещо, което може да се монтира на съществуващи устройства, тъй като повечето телефони ще бъдат изпържени от 40-те ампера електроенергия, които използва сегашната версия на зарядното устройство.

То включва и използването на напълно нов тип батерия, която съдържа специално синтезирани органични молекули.

"Създадохме нетрадиционни реакции в батерията, които позволяват много бързо зареждане, движейки йоните от анода към катода, със скорост, която не бе достижима преди да имаме тези материали", обясни Дорон Майерсдорф, главен изпълнителен директор на компанията.

Той добави, че производителите на телефони от САЩ, Южна Корея, Китай и Япония вече са започнали преговори за получаването на лиценз или закупуването на изключителни права над технологията.

Но Майерсдорф призна, че все още има много работа, която трябва да се свърши, преди технологията да е готова за потребителите.

Фирмата вече събра $ 48,5 млн., 10 милиона от които идват от частното дружество на руския магнат Роман Абрамович. Samsung е сред останалите инвеститори.

"Всяко твърдение за голям пробив трябва винаги да бъде третирано със скептицизъм, защото това се обещава вече толкова много пъти и все още няма резултат”, каза анализаторът Бен Ууд. "Но ако това, което тази компания твърди, че е създала, стане реалност, то ще окаже голямо влияние, тъй като броят на хората, които използват устройства, нуждаещи се от зареждане, се увеличава значително".

Компания Storedot има големи планове. "Ние едва започваме да работим по електрически превозни средства", каза Майерсдорф. "И възнамеряваме след година да представим модел на кола, която може да се зарежда за три минути. Това наистина би дало тласък на използването на електрически превозни средства. Би променило играта".

Източник: BBC News, ФБР.bg

Коментари

Новини Варна