IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Лайфстайл
21:59 | 4 януари 2015
Обновен: 06:06 | 15 септември 2024

Шест устройства, които може да изчезнат през 2015 г.

Големите корпорации винаги искат да ни продадат следващото голямо нещо

По материала работи: manager
Шест устройства, които може да изчезнат през 2015 г.

Всяка технология е обречена да потъне в забвение рано или късно. В днешно време обаче, темповете, с които това се случва стават все по-бързи. Много от нас имат кутия или торба, пълна със стари кабели и зарядни за техника, която вече не функционира или просто е станала ненужна.

 

Това, до голяма степен, се дължи на факта, че големите корпорации винаги искат да ни продадат следващото голямо нещо.

 

Някога нещата са били по-различни. През 30-те години на миналия век, американският писател Бернард Лондон пише за това как продуктите за крайния потребител издържат твърде много време и съответно не могат да спомогнат за никакъв икономически растеж. Макар предварително планираната „смърт“ на устройствата да спомага за икономическото развитие, тя води и до натрупването на огромни количества електронен скрап.

 

Следва списък на някои джаджи, които може да са много близо до изчезване:

 

Стационарните телефони

 

Скорошно проучване показа, че повече от един на трима лондончани не знае домашния си номер. 40% изобщо не го вдигат, когато звъни, а половината от тях изобщо имат такъв, само защото са принудени от договор. Възхода на мобилните телефони ни е накарал да свързваме телефонните номера с хора, а не с дадени локации. Освен всичко, новите, умни телефони разполагат с такъв огромен набор от приложения, които ни позволяват да се свържем с всеки безплатно, че стационарните телефони наистина изглеждат като сянка от миналото.

 

Дистанционното управление

 

Дали през 2015 г. дистанционното най-накрая ще се пенсионира? Първото дистанционно – т.нар. Lazy Bones – се появява преди 65 г. и е прикачено към телевизора с дълъг кабел. Днес повече от половин век по-късно, гледането на телевизия продължава да е неразривно свързано с тези дразнещи, пластмасови джаджи. Дистанционните с много бутони са функционални, но някои от тях са толкова сложни за употреба, че направо се нуждаят от ръководство. По-простите им съответки пък са лесни за разбиране и употреба, но изискват повече време за изпълнение на командите. Макар в днешно време авантюристично настроените да могат да превърнат смартфона си в дистанционно, всички останали сме принудени да се пресягаме от креслото.

 

Самостоятелната сателитна навигация

 

Устройството, което само преди десетилетие накара всички да ахнат, сега е на път да потъне в забрава, като неговата функционалност е „погълната“ от смартфоните и таблата на автомобилите. Още през 2011 г. много хора отписаха самостоятелните GPS устройства, но компании като TomTom и Garmin не се отказват и се съюзяват с големите играчи (TomTom захранва приложението за навигация на Apple) или развиват нови иновации, които демонстрират колко недостатъчен е малкият екран на телефона (напр. проектът на Garmin за навигационен интерфейс директно върху предното стъкло). Естествено GPS технологията е съвсем жива и намира място във все повече и повече устройства. Самостоятелните системи обаче са на път да изчезнат.

 

Уличните телефони

 

Хората под 20-годишна възраст сигурно гледат на уличните телефони, като на странен анахронизъм. Те никога не са се редили пред такъв с шепа монети и надали някога ще го направят. В днешно време, със смартфон в джоба на всеки, уличните телефони изглеждат крайно ненужни. Проблемът е, че дори в случай на спешност – да речем сме изгубили мобилния – ние не помним почти никакви номера, та да можем да използваме уличен телефон.

 

DVD и Blu-ray

 

Началото на домашните видеоколекции започна с VHS касетите и определено ще приключи с Blu-ray дисковете. Повечето хора на драго сърце биха се отказали от физическите носители за сметка на онлайн стрийминг услуги, като Netflix и Hulu. През 2014 г. индустрията се запозна с новия стандарт 4K Blu-ray, но производителите трудно ще убедят когото и да било да инвестира в хардуера, нужен за гледане на формата, а още по-трудно ще е да ни убедят, че такава голяма резолюция ни е нужна (което може и да е така за тези, които имат телевизор с размерите на цяла стая). Проучване на PwC показва, че през 2016 г. приходите от стрийминг услуги ще бъдат по-големи от продажбите на физически носители, а през 2017 г. ще изпреварят дори приходите от боксофиси.

 

Будилникът

 

В допитвания за това кои неща са изместили смартфоните, начело на списъците винаги е будилникът. Над 50% от потребителите използват телефона си за будилник, показва скорошно проучване на OFCOM. Ръчните часовници не са пострадали особено – макар вече да не са любим начин за поглеждане на часа – до известна степен, защото имат естетическа функция, с която будилниците на могат да се похвалят. Ако не вярвате, може да хвърлите един бърз поглед на хилядите приложения, които обещават „революционен начин за събуждане“ в Google Play и App Store.

 

The Independent, ФБР.bg

 

Коментари

Новини Варна