IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Лайфстайл
20:13 | 28 декември 2014
Обновен: 03:49 | 9 септември 2024

Дрон за коледен подарък? Може да е опасно!

През юли пасажерският лайнер Airbus 320 едва не се слбъска с безпилотен квадкоптер

По материала работи: Слав Велев
Дрон за коледен подарък? Може да е опасно!

Британското управление по авиационна сигурност предупреди за необходимостта от внимателното ползване на безпилотни летателни апарати, които се превърнаха в един от най-популярните коледни подаръци тази година. С аналогична молба излезе и Британската асоциация на пилотите на авиолиниите, съобщи ТАСС, цитирана от ФБР.bg.

 

Дистанционно управляемите летателни апарати могат да се разбият в сграда и даже да станат причина за авиационна катастрофа, ако се сблъскат със самолет. През юли пасажерският лайнер Airbus 320 едва не се слбъска с безпилотен квадкоптер. Така се нарича типът апарат, който се вдига във въздуха благодарение на 4-те си перки. Пилотът на самолета за щастие забелязал прелитащия наблизо апарат. Заради своя малък размер той не се появил на радара на диспечера и поради това контролната служба не успяла да предупреди екипажа на самолета за опасността.

 

Напоследък цената на тези апарати падна силно. Най-евтините модели струват около 80 долара, а най-скъпите – няколко стотин. Пускането на дронове се превръща в хоби. Те често биват използвани, за да правят фото и видео снимане от голяма височина. Подобни апарати, предназначени за „любители“ могат да се вдигат на височина до 700 метра.

 

Според наложените във Великобритания норми е необходимо да се поиска официално разрешение от властите за пускане на дрон в населени места, където те могат да прелетят на разстояние около 50 метра от сгради или хора. Нарушителят го чака глоба до 8000 долара. Понастоящем британското  управление за гражданска авиация успя да осъди двама британци за нарушаване на правилата за използване на безпилотни апарати. През април собственик на дрон получи глоба от 800 лири за това, че неговият апарат е влетял в пределите на закрито въздушно пространство над територията на база с британски подводници с ядрено оръжие. През май глоба получи и друг британец, който е пуснал своя дрон над територията на увеселителния парк „Олтън Тауърс“, в графство Стафордшир в Централна Англия. Съдът решил, че апаратът представлява заплаха за многочислените атракциони и въртележки.

 

Коментари

Новини Варна